Операторски Технологии

Кратко ръководство за радиочестотите, нужни за новите мрежи

Владимир Владков

НОВИТЕ МРЕЖИ от пето поколение се нуждаят от множество нови честотни обхвати и доста по-широки канали за пренос на данни. За да изясни сложната картина в сферата на радиочестотния спектър, индустриалната организация GSMA разработи ръководство, което обединява доклади по темата, графики, както и позиции по проблемните области от самата асоциация. От спектъра под 1 GHz до милиметровите вълни, всички ще обслужват нуждите на новата технология и съответните приложения.

Тестовете и първите комерсиални услуги вече показват огромния потенциал на 5G мрежите. Но значителна част от сравнително добре хармонизирания в света радиочестотен спектър трябва да бъде придобита от операторите, за да разгърнат този потенциал.

Според GSMA са нужни честоти в 3 обхвата – под 1 GHz, в диапазона от 1 до 6 GHz и над 6 GHz.


Правителствата и регулаторите трябва да се стремят да осигурят по 80 до 100 MHz непрекъснат радиочестотен ресурс на оператор в първичните средни РЧ обхвати за 5G (т.е. около 3,5 GHz), както и около 1 GHz на оператор в милиметровия РЧ диапазони (т.е. над 24 GHz).

По принцип спектърът под 6 GHz е най-добрият ресурс в близко бъдеще, показва проучване на регулациите за 5G, направено от изследователски екип от китайски учени начело с Тан Ванг. Тези честоти включват както рефарминг на 2G/3G спектъра, така и честотите за IMT, определени в радиорегулациите, и честотите кандидати за 5G на предишната конференция WRC-15. Заради изключително трудното реализиране на международна хармонизация след WRC-15 е време да се обърне поглед и към честотите на 6 GH.

Решението за 5G спектъра ще бъде цялостно, като ще посочва комбинации от различни честотни обхвати за различните сценарии на употреба, пишат авторите на проучването. Очаква се, че 5G ще изисква много по-широки канали, много по-голям обхват и повече гъвкавост при използването и управлението на РЧ ресурси.

 

Сегашен спектър за мобилните комуникации

Споделянето на информация за заделянето на честоти и използването на РЧ спектър ще улесни хармонизирането на спектъра в целия свят, особено важно за мобилните комуникации. Сега определеният спектър за International Mobile Telecommunication (IMT) е важна част от „кандидат-спектъра“ за 5G. В различните страни заради различния етап на развитие на мобилната индустрия общият обем на радиочестотния ресурс и различните честотни обхвати за 2G/3G/4G варират в много широки граници.

В Азия вече е направена първата стъпка към хармонизиране, като според доклада на APT има съгласие относно честотите, технологиите и срока на валидност на лицензите на мобилните оператори в страните от Азиатско-Тихоокеанския регион. В доклада са обединени отговорите на операторите от 26 страни членки, включително Австралия, Китай, Индия, Иран, Япония, Корея, Тайланд и др. В Европа ECC (European Table of Frequency Allocations) е отговорът на общите предложения за ефективно използване на радиочестотния спектър.


Кратко ръководство за радиочестотите, нужни за новите мрежи

© Владимир Владков, Networkworld.bg

 

Милиметровите вълни

Пионерските опити за ултрависоки скорости и възможно най-ниска латентност зависят от достъпа до спектъра именно в милиметровия диапазон. „Тук 26 GHz и 28 GHz се очертават като двете най-важни групи. Те предлагат най-широка хармонизация и минимална сложност на потребителското оборудване“, твърдят от GSMA.

Честотният спектър около 40 GHz (37 до 43.5 GHz) също е важен. Идентифицирането на цялата група за IMT на конференцията WRC-19 ще позволи по-голяма гъвкавост. Това ще даде възможност на различни страни и региони да изберат коя част да внедрят и ще осигури хармонизиране на оборудването. Това на свой ред ще помогне за постигане на икономиите от мащаба, необходими за намаляване на цените на оборудването.

GSMA поддържа и предоставяне на честоти в диапазона 66 до 71 GHz. Решението на американския регулатор FCC да използва тази група за нелицензирани 5G допълнително стимулира развитието на този обхват, за който има подкрепа от Европа, Африка и страните - членки на СРС.

 

Спектър за покритие и спектър за капацитет

Мобилните оператори се нуждаят от достъп до спектъра под 1 GHz, както и в диапазона между 1 GHz и 6 GHz. В последната група обхватът 3,5 GHz привлича най-голям интерес. Всяка страна, която иска да е сред лидерите при 5G внедрявани ята, трябва да го предостави на операторите възможно най-скоро, коментират от GSMA.

Според асоциацията, в която членуват най-големите световни оператори, именно те са най-добрата позиция да се възползват максимално от 5G. Заделянето на 5G спектъра само за дадени вертикални индустрии в определени приоритетни РЧ ленти може да застраши успеха на публичните 5G услуги, а важен РЧ ресурс ще бъде прахосан. Споделянето на РЧ ресурси, включително чрез лизинг, е по-добрият вариант, когато вертикалните приложения изискват достъп до спектъра.

Успехът обаче не зависи само от разпределянето на нови радиочестотни ленти. GSMA призовава правителствата и регулаторите да дадат приоритет на мобилните широколентови услуги при предоставянето на нови честоти, а не да се опитват да постигнат максимални постъпления от търговете за тях. Високите цени на 5G спектъра ще застрашат ценово достъпните висококачествени мобилни широколентови услуги за 5G, а и за следващите поколения мобилни мрежи.

В крайна сметка това е нещо, което регулаторите и правителствата трябва да оправят, ако искат тяхната страна или регион да бъде в челните редици на 5G иновациите, добавят от GSMA.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X