Операторски Технологии

Европейската комисия разкри своя план за сигурност на 5G

Владимир Владков

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ (ЕК) разкри свой план, който препоръчва на 28-те страни - членки на Европейския съюз, да възприемат общ подход за сигурността на бъдещите 5G мрежи, който отхвърля исканията на САЩ да забранят китайския доставчик Huawei. В изявление на еврокомисията пише, че комисията е получила подкрепа от държавните ръководители на страните членки за „конкретен подход към сигурността на 5G мрежите”.

Всяка уязвимост в 5G мрежите или кибератака, насочена към бъдещи мрежи на страна членка, би засегнала общността като цяло. В предложението се препоръчва набор от мерки за оценка на рисковете за киберсигурността на 5G и за засилване на превантивните мерки, като планът трябва да заработи от 1 октомври 2020 г.

Сигурността на 5G мрежите е основна тема за националните правителства и регулаторите, особено в ЕС, след като САЩ изразиха опасенията си, че оборудването на китайския доставчик съдържа „задни вратички“, позволяващи на китайското правителство да шпионира в чужди мрежи.

Еврокомисията каза, че нейният план е част от по-мащабно европейско усилие за защита, включително срещу обсъжданите заплахи, свързани с китайски технологични компании, тя не препоръчва забрана на тези доставчици.

„Технологията 5G ще преобразува нашите икономика и общество, ще отвори огромни възможности за хората и фирмите, каза Андрус Ансип, вицепрезидент на ЕК с ре- сор единния цифров пазар. Mного важно е 5G инфраструктурата в ЕС да е устойчива и напълно защитена от технически и правни задни вратички.“ ЕС смята, че на национално равнище всяка страна членка трябва да осъществи национално оценяване на риска за 5G мрежовата инфраструктура до края на юни.

Като част от тази мярка всяка страна ще трябва да обнови съществуващите изисквания за сигурност към националните доставчици „и да включи условия за гарантиране на сигурността на публичните мрежи, особено когато се предоставят права за използ- ване на радиочестоти в обхвата за 5G“.

Тези мерки трябвало да „включват задължителни изисквания към доставчиците и операторите да гарантират сигурността на мрежите“. Страните членки ще имат право да изключват компании от своите пазари, изтъквайки съображения, свързани с националната сигурност, „ако тези компании не изпълняват стандартите и правната рамка на страната“.

На европейско равнище според еврокомисията страните членки трябва да обменят разузнавателна информация, както и да осъществят координирана оценка на риска до 1 октомври т.г. Това ще даде възможност на страните членки да се обединят около набора от мерки, използвани на национално ниво, включително сертифициращи изисквания, контрол, идентифициране на продукти или доставчици, които се смятат за „потенциално несигурни“. До 1 октомври 2020 г. страните членки в координация с еврокомисията ще трябва да оценят ефектите от предприетите мерки и ще преценят дали има нужда от последващи действия.

Китайската компания многократно е заявявала, че срещу нея няма нито едно доказателство, че е отговорна за нарушения на сигурността. "Huawei приветства обективния и пропорционален подход, който внушават препоръките на Европейската комисия относно 5G сигурността", заявява Абрахам Лю, главен представител на Huawei за ЕС, като добавя, че компанията разбира опасенията, свързани с киберсигурността, които имат европейските регулатори. “Въз основа на взаимното разбирателство Huawei очаква да допринесе за европейската рамка за киберсигурност. Ние сме твърдо решени да продължим да работим с всички регулатори и партньори, за да направим 5G внедряването в Европа успешно”, допълва той.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X