Операторски Технологии

Какво означава сделката между Apple и Qualcomm за първия 5G iPhone?

Network World

В напълно неочакван ход на събитията, Apple и Qualcomm решиха лютия си правен спор, подписвайки споразумение, което прекратява всички съдебни искове от двете страни. Подробностите за споразумението не са много, но дават яснота за четири основни аспекта - Apple и Qualcomm прекратяват съдебните дела; Apple ще плати на Qualcomm все още неразкрита сума; Apple е сключила шестгодишно патентно лицензионно споразумение с Qualcomm, с опция за удължаване с две години; Apple е сключила многогодишно споразумение за доставка на чипсети от Qualcomm.

Какво обаче означава това за бъдещето на iPhone, включително за неговата първа 5G модификация?

 

5G IPhone през 2020 г.?

Apple си е поставила няколко основни изисквания към своя 5G iPhone. Компанията иска да направи смартфон, при който няма компромиси с формата или живота на батерията и работи надеждно във всички съществуващи глобални мрежи, както и във всички нови 5G инсталации - включително честотите под 6GHz, използвани от съвременните клетъчни мрежи, и новите mmWave честоти.

Това означава, че новият модел се нуждае от "един чип, който може да прави всичко", и то надеждно и енергийно ефективно. И тъй като 5G технологията е в началото на своето развитие, тя също трябва да бъде тествана. Apple със сигурност няма да поеме риска да съзададе 100 милиона нови, скъпи iPhone, които имат критични проблеми с клетъчната свързаност.

Докато Apple водеше съдебни битки с Qualcomm, единственият достъп на компанията до 5G модем беше свързан с модела на Intel - XMM8160. Разработката на този чипсет наскоро бе ускорена. Това обаче не успя да потуши съмненията, че той ще бъде готов навреме за пускането на 5G модел до 2020 г., да не говорим за тези, че едва ли ще отговаря на строгите изисквания на Apple за качество и мощност.

С влизането на Apple в ново многогодишно споразумение за доставка на чипсети от Qualcomm, можем да предположим, че 5G iPhone все пак ще се появи със сигурност до края на 2020 г. От друга страна, тази сделка принуди Intel да обяви, че напуска пазара на 5G модеми.

Qualcomm и към днешна дата има 5G модификация в лицето на своя модем X50, който обаче е много енергоемък и ограничен като производителност по отношение на нуждите на Apple. Второто поколение 5G модем на Qualcomm, който наистина ще отговаря на нуждите на технологичния гигант, е X55, който трябва да бъде на разположение за тестове на партньорите на компанията в рамките на първата половина на тази година. Първите смартфони, които разчитат на него, трябва да излязат на пазара преди края на тази година.

А до края на тази година?

Без Qualcomm, вероятността да се появи 5G iPhone през 2019 г. беше по-скоро в сферата на фантастиката. Просто нито един друг производител на чипсети за клетъчни телефони не е дори близо до доставката на енергоспестяващия и широко съвместим модем, от който Apple има нужда. Но с X55 на Qualcomm мисията вече не изглежда толкова невъзможна. Още повече, че от Qualcomm съобщиха, че първите смартфони, които използват този модем, ще бъдат доставени на пазара в края на годината, а по-голямата част през 2020 година.

От друга страна, плановете на производителя на чипове съвпадат с типичната времева линия на Apple за iPhone. Новите модели се обявяват през септември и обикновено се доставят по-късно същия месец, или в рамките на следващия. В този ред на мисли, ако в споразумението има клауза за ексклузивен достъп на Apple до модема X55, а компанията е нехарактерно агресивна в подкрепата си за иновативната технология, е възможно все пак да видим 5G iPhone през 2019 г. или може би началото на 2020 г.

Все пак анализаторите смятат, че времето до края на годината е прекалено малко за начина, по който работи Apple. Според тях най-реалистичният вариант е технологичният гигант да представи първите си 5G модели през 2020 г.

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X