Операторски Технологии

САЩ обещават милиарди инвестиции в 5G

Владимир Владков

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че страната „трябва да спечели надпреварата за 5G“, затова Федералната комисия по комуникации FCC обяви планове да проведе трета тръжна процедура за радиочестоти от милиметровия обхват. Тръмп заяви, че инвестициите в тази технология ще надхвърлят $20 милиарда само в отдалечените райони.

На съвместна пресконференция в Белия дом заедно с председателя на FCC Аджит Пай Тръмп подчерта важността на 5G за САЩ, като обеща, че администрацията му ще освободи спектър, за да стимулира инвестициите в технологията.

“5G мрежите трябва да са сигурни, трябва да са стабилни... те трябва да покриват всяка общност и трябва да бъдат разгърнати възможно най-скоро“, заяви президентът.

Коментарите на Тръмп бяха последвани от съобщението на FCC и Пай, с което те адресираха 5G амбициите на страната. Пай разкри планове за стартиране на нова програма за субсидиране на стойност $20,4 милиарда, която да подкрепи разгръщането на широколентова 5G свързаност в отдалечените и слабонаселени региони.

През следващото десетилетие Фондът „Rural Digital Opportunity“ ще разпредели средства, които да помогнат на компаниите да финансират изграждането на нова фибро-оптична инфраструктура, като целта е тя да свърже до 4 милиона домове в отдалечени региони и да постави основата за бъдещите 5G сайтове.

Пай обяви още трети търг за РЧ в милиметровия спектър, покриващ лицензи в обхватите 37GHz; 39GHz и 47GHz, като той ще започне на 10 декември. Процедурата ще предложи разпределението на най-големия РЧ ресурс в историята на САЩ (общо (3400MHz), след като по-рано тази година продаде лицензи за 24GHz и за 28GHz.

Шефът на FCC обясни, че тези ходове са част от плана на регулатора, с който САЩ искат да победят Китай в разгръщането на 5G технологията.

Има обаче и критици на плана. Комисарят Джесика Розенуорсъл нарече фокусирането на FCC върху милиметровия спектър „непрактично“ за мащабни внедрявания, като страната ще е изолирана на международната сцена. „Ако не се насочим към честотите от средния РЧ спектър, САЩ ще загубят влиянието си върху глобалната верига за доставки. Това означава по-малък мащаб на оборудването, по-високи цени, проблеми със съвместната работа и по-малка сигурност в сравнение с технологиите, развивани от другите нации“, добави тя.

Розенуорсъл критикува и 5G политиката на администрацията на Тръмп, като заяви, че намесите му „носят повече вреда, отколкото полза“.

„От налагането на мита върху 5G оборудването до отблъскването на съюзниците по отношение на 5G сигурността и изоставането от останалия свят по отношение на радиочестотите от средния спектър, всичко това едва ли ще осигури работещ план за лидерство на САЩ“, добави тя.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X