Операторски Технологии

Франция няма да следва германския модел за лицензиране на 5G

Владимир Владков

Водещ френски политик потвърди, че Франция няма да следва модела на Германия за издаване на лицензи за 5G честоти, защото нейните оператори не са проявили интерес към придобиване на частни лицензи.

Държавният секретар на Министерството на икономиката и финансите Агнес Пание-Рунаше е заявила пред агенция Франс Прес, че липсата на търсене за частен 5G спектър означава, че честоти няма да бъдат запазвани за трети страни. Вместо това френските оператори ще получат ексклузивни права върху 5G честотите.

Същевременно тя допълни, че Huawei е „един от големите играчи на пазара и ние го третираме наравно с всички останали“. Пание-Рунаше все пак е е предпазлива относно риска от използване на оборудването на китайския производител Huawei за 5G мрежи. Смята се, че оборудването ще позволи на Пекин да шпионира съобщенията от страните, които го използват, чрез китайските закони. Но френското правителство ще „следи внимателно“ дали избраните производители на оборудване не подлежат на „екстериториални закони, които биха били против нашите интереси“, каза тя.

Държавният секретар на Министерството на икономиката и финансите Агнес Пание-Рунаше

Тази политика се различава коренно от подхода на Германия, която запази значителна част от РЧ спектър за индустриалните гиганти в страната. Този ход бе един от многото, които си навлякоха гнева на телекомите по отношение на процеса за разпределяне на спектъра за 5G.

През миналия месец шефът на Deutsche Telekom Тимотеус Хьотджис разкритикува факта, че една четвърт от наличния 5G спектър не била продадена по време на търговете, изкуствено създавайки недостиг на РЧ ресурс, толкова важен за 5G мрежите. Според него, това щяло да увеличи цените и да „изсмуче“ джоба на операторите, които се нуждаят от много средата за изграждане на мрежата.

И докато във Франция явно няма интерес към 5G честоти, индустриални играчи от Германия били готови да платят за локални 5G лицензи. Reuters написа, че Volkswagen, BASF, Daimler и Siemens са сред компаниите, проявили такъв интерес.

Германският регулатор Bundesnetzagentur планира да разпредели локални лицензи през втората половина на 2019 г. В изявление на регулатора от март тази година президентът Йохен Хоман каза, че заделянето на честоти директно за индустрията ще позволи „мрежите да бъдат изграждани точно според нуждите на компаниите.“ Според регулатора не само индустрията се интересува от такива лицензи, а и секторите на земеделието и горското стопанство.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X