Операторски Технологии

Европейската група 5G PPP се насочи към старта на 5G мрежи

Владимир Владков

Асоциацията 5G Infrastructure (5G PPP), подкрепена от Европейската комисия, отхвърли неотдавнашните 5G стартове на оператори в Южна Корея и САЩ, наричайки ги надграждане на LTE, като тези мрежи не можели да поддържат нито един модерен сценарий на употреба.

Цитирайки дългия развоен цикъл, необходим за стартирането на мрежата, председателят на групата Колин Уилкок попита риторично какво всъщност е стартирано досега, тъй като те не били базирани на най-новата версия на стандарта.

председателят на групата Колин Уилкок „Хората, които смята, че Европа изостава, трябва да разберат, че въпросът не е кой ще разгърне пръв, а кой ще разгърне новата мрежа най-добре. Най-добре означава тя да може да поддържа вълнуващи нови бизнес сценарии като здравеопазване, медии, автомобилна индустрия. А какво е разгърнато днес? Мащабен широколентов достъп, LTE но в нови дрехи.“

Коментарът на Уилкок бе направен след серия предупреждения, че Европа изостава при 5G в сравнение с пазари, на които технологията вече е налична, включително в САЩ и Южна Корея.

Уилкок наблегна върху необходимост Европа да се фокусира върху “full 5G”, но призна, че има добавена стойност в ранните внедрявания, които демонстрират пазарно търсене за по-нататъшни инвестиции. „Ако разполагате с малко внедряване и покажете, че има търговска полза, след това можете да докажете инвестиционен хоризонт и тогава внедряването има смисъл“, добави той.

Според Уилкок визията за това какво може да бъде 5G като основа за модерното цифрово общество няма да бъде създадена от системите, които се внедряват тази или дори следващата година. Това ще е различна версия на 5G, добавя той.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X