Операторски Технологии

Orange Испания и ZTE осъществиха първия в Европа 5G разговор

Владимир Владков

Испанският мобилен оператор Orange твърди, че осъществената връзка за глас и данни през 5G мрежата на компанията във Валенсия, е първата не само в Испания, а и в Европа. Всички останали тестове са били направени през мрежи, изградени по междинния стандарт „non-standalone“.

Решението за „100% 5G“ мрежова архитектура тип „standalone“ е предоставено от китайския производител ZTE, един от основните доставчици на Orange. Тестът е осъществен при пикова скорост към клиента 876 Mbps за единия тестов терминал и 3,2 Gbps при едновременно тествани 12 терминала, работещи с една и съща клетка.

„Критично важно е да се разбере, че тази нова технология, с която можем да запълним пропастта в нашите 4G мрежи и да предложим на нашите потребители най-добрата възможна 5G мрежа в света и то в точното време, каза Моника Сала, директор „Мрежи“ в Orange. - Ноу-хауто на ZTE е очевидно при постигането на този ключов момент и ние сме много горди с резултата.“

Днес в света има действащи 5G мрежи – в Южна Корея и САЩ, като те предоставят основно подобрени мобилни широколентови услуги, които могат да бъдат използвани в т.нар. режим „non-standalone“, т.е. те надграждат 4G опорната мрежа с 5G радиодостъп. Това е архитектурата, която Huawei използва, за да демонстрира 5G на Световния мобилен конгрес в Барселона в мрежата на Vodafone. От друга страна, за да бъдат постигнати пълните възможности на 5G, включително предоставяне на виртуализирани мрежи (т.нар. разслояване на мрежата за всеки отделен клиент) и работа върху тях на приложения, изискващи малка латентност (автономни коли). Те ще се нуждаят от 5G мрежи от край до край, включително 5G радио и 5G опорна мрежа.

ZTE също е доволна от успеха на експеримента. Orange е един от двата най-големи клиента на ZTE в Европа, а другата е групата „3“. Затова разширяването на партньорството е критично за компанията, която изпитва големи трудности на развитите пазари.

Orange Испания планира да разшири 5G експериментите и в други индустрии, включително строителство, енергетика, здравеопазване, автомобилна индустрия и туризъм. Компанията каза, че ще продължи да тества 5G в редица градове с поддръжката на Red.es, програмите на испанското правителство за цифрова трансформация, за които отговаря държавния секретар по информационното общество и цифровия дневен ред.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X