Операторски Технологии

Apple е загубила доверие в 5G модема на Intel

Владимир Владков

Нов доклад предполага, че Apple вече няма доверие на възможностите на Intel да предостави 5G модем, който да бъде вграден нейния iPhone през 2020 г.

Съобщението дойде от Fast Company, която цитира анонимен източник, запознат с разработките на 5G модема на Intel XMM 8160. Този източник е заявил пред Fast Company, че Intel не разполага с допълнителни срокове за развитието на този критичен компонент и именно това е довело до разбираемо безпокойство от страна на Apple.

Изненадващо е и откровението, че с Apple се работи много трудно по отношение на поддръжката. Някои хора могат да смятат, че е нужен по-внимателен подход към точността на компонентите, а Apple никога не се е притеснявала да извлече максимално от затруднените си доставчици. Предполага се, че Intel се опитва да отстъпи заради голямата очаквана печалба.

Спекулациите относно способностите на Intel да предостави нужните компоненти започнаха веднага след обявяване на сделката. В края на миналата година Intel се опита да отговори на този скептицизъм, като обяви, че е на път да ги реализира половин година по-рано от обещаното. Тогава това изглеждаше като „козметичен“ ПР ход и Intel каза само, че „компанията планира да поддържа пуснатите през 2020 г. потребителски устройства с многорежимния си модем XMM 8160 5G.”

Mногорежимният 5G модем на Intel XMM 8160

Използването на термина „планира” вместо „ще” дава възможност за отстъпление, което не би било необходимо, ако всичко вървеше по план. Ето защо Apple смята, че има основание за притеснения.

Заговори се още, че крайната цел на Apple е да направи свои собствени модеми както е правило и преди. Един анализатор от UBS също изрази съмнения, че Apple ще успее да пусне 5G iPhone през 2020 г. В края на краищата може би Intel ще успее изпълни обещанията си, но ако не успее, сякаш Apple няма план „Б“ за 5G.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X