Операторски Технологии

Китайски компании са водещи в надпреварата за развитие на 5G

Владимир Владков

Напрежението между китайската телекомуникационна компания Huawei и Съединените щати по отношение на технологията 5G достигна нови върхове в началото на 2019 г. Неотдавна президентът Тръмп призова съюзниците на САЩ да не разгръщат свои мреж, базирани на Huawei 5G, като се позовава на потенциален риск за сигурността и опасения, свързани със защитата на личните данни. Тези предупреждения обаче не бяха взети предвид от редица съюзници на САЩ.

Новото поколение мобилни мрежи 5G ще замени и надгради своя предшественик 4G/LTE и ще постави основите за бъдещите 6G услуги. Компанията, която може да напредне в 5G, ще може да има по-голям пазарен контрол върху 6G услугите в бъдеще. Ползите от по-високите скорости на теглене и качване на съдържание в 5G мрежите се допълват от по-висока ефективност на мрежата и по-малко времезакъснение. Тези високи скорости ще бъдат от съществено значение при обработката и прехвърлянето на големи количества данни за услуги като изискваните от автономните коли, пишат от сайта Statista.

Huawei Technologies, китайската технологична компания, агресивно се стреми към 5G господство, като има най-голям технически принос към стандарта 5G на международни конференции, където се очертава какво точно е 5G и как ще се прилага. Компанията е добавила повече от 11 000 технически приноса към стандарта 5G, по данни на IPlytics. Шведската телекомуникационна компания Ericsson е на второ място, добавяйки над 10 000 технически приноса. Анализаторите от IP Lytics оценяват декларираните от производителите основни патенти за дадения стандарт (SEP).

You will find more infographics at Statista

“Патентните тип SEP играят важна роля при стандартизирането, тъй като предоставят на стимул на компаниите да разработват технологии за стандартите и да допринасят с техническите допълнения към стандартизирането, което означава скъпи частни инвестиции, но от полза за цялото общество”, обясняват от IP Lytics. Компаниите, притежатели на патенти, имат интерес да подобряват съществуващите стандарти, ако успяват да си възстановят тези разходи чрез такси за използване на тези SEP патенти.

„И докато внедряването на 3G и 4G засягаше основно смартфон индустрията, то 5G ще осигури свързаност на целия физически свят чрез IoT, допълват анализаторите. - В бъдеще всеки сектор с някакво отношение към свързаността (автомобили / транспорт, енергетика, индустриално производство, здравеопазване, образование, развлекателна индустрия), ще използват 5G и следователно ще плащат такси за 5G патенти SEP. Успешните лицензионни програми за 3G и 4G демонстрираха, че доходите от патентни такси могат да са съществени, а пазарът за лицензи за 5G патенти ще бъде още по-голям.“ Според IP Lytics в бъдеще всеки производствен сектор ще трябва да лицензира SEP патенти според режима FRAND (справедлива, разумна и недискриминационна такса).

Анализът на IP Lytics се съсредоточава върху идентифицирането на SEP патенти, които са обявени за технически спецификации, но се отнасят само до 5G. С други думи, SEP патенти, обявени за спецификации, които се отнасят и до 4G, и до 5G, не се броят. Китайските компании Huawei, ZTE, CATT и Oppo, южнокорейските компании Samsung и LG, американските компании Qualcomm и Intel, европейските компании Ericsson и Nokia, както и японската компания Sharp са 11-те основни притежатели на 5G патенти, коментират от IP Lytics. Общо са идентифицирани около 25 независими собственици на 5G патенти, като сред останалите са Fujitsu Ltd. с 20, щатската InterDigital с 18, Sony с 14, тайванската MediaTek с 13, a Apple e чак на 16 място с едва 12 патента.


© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X