Операторски Технологии

Google ще предлага интернет услуги в Куба

Network World

Американският технологичен гигант Google подписа споразумение с кубинския оператор ETECSA, за да проучи начините за подобряване на интернет услугите на острова. Това се случва въпреки дипломатическото напрежение между Вашингтон и Хавана. В четвъртък, компаниите подписаха меморандум за разбирателство в Хавана, който има за цел да повиши свързаността и да оптимизира комуникациите на острова - ключова политика на президента Мигел Диас-Канел.

Интернет доставчикът на Куба в момента зависи от подводната оптична кабелна връзка с Венецуела, но услугата често е претоварена и бавна.

 

Инженерите от двете компании ще работят заедно за постигане на по-бърза и пряка интернет връзка. Островът ще се възползва от подводната мрежова инфраструктура между САЩ и Латинска Америка.

"Създаваме работна група, състояща се от инженери от Google и ETECSA, които ще работят заедно, за да анализират наличните възможности за осъществяване на директна интернет връзка", коментира шефът на Google за Куба, Брет Пърлмутър..

Вицепрезидентът по инвестициите на ETECSA, Луис Адолфо Иглесиас, от своя страна заяви пред репортери, че компаниите ще работят за по-добра свързаност "когато техническите условия го позволяват". За повечето кубинци достъпът до интернет все още е възможен само в специализирани заведения или на открити WiFi точки.

Бившият главен изпълнителен директор на Google, Ерик Шмидт, се срещна с президента на Куба, Диас-Канел, миналата година, за да обсъди подобряването на свързаността на Куба. Отношенията между Хавана и Вашингтон претърпяха срив след идването на власт на американския президент Доналд Тръмп, Преди това имаше дипломатическо размразяване под егидата на Барак Обама, като дори се заговори за премахване на търговското ембарго от 1962 г.

Вместо да продължи тази политика, Тръмп определи Куба като част от "тройката на тиранията" заедно с Венецуела и Боливия, заради подкрепата, която страната изразява за венецуелския президент Николас Мадуро.

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X