Операторски Технологии

Ericsson, Telia и Volvo CE стартират 5G мрежа за индустриална употреба

Владимир Владков

Ericsson, Volvo Construction Equipment (CE) и Telia ще експлоатират съвместно първата в Швеция 5G мрежа за индустриални нужди. Мрежата ще работи с тестов лиценз, като ще включва комерсиален хардуер и софтуер на Ericsson като продуктите 5G New Radio (NR) и Core, които са част от 5G платформата на компанията. Мрежата е изградена в научно-изследователския център на Volvo CE в Ескилстуна, община, която е приблизително на 90 км от Стокхолм.

Партньорите се стремят да разработят решения за отдалечен контрол на строителна техника, както и напълно автоматизирани решения. Компаниите ще се стремят да увеличат ефективността на бизнеса чрез тези 5G тестове. Volvo CE се надява, да приложи научените при експериментите уроци в своята глобална дейност.

„Интересът на индустрията към 5G е значителен. Автоматизацията на целия поток ще означава нови начини на работа и по-големи печалби чрез по-висока ефективност. Но за свързването на критични за бизнеса машини и превозни средства е необходимо решение, което е в състояние да се справи с огромните количества данни и то с гарантирана свързаност. И това 5G може да ни даде“, заяви Андерс Олсон, главен изпълнителен директор на оператора Telia Швеция.

„Тестваме локално в Ескилстуна, но работим в глобален мащаб. Свързаните машини и автономните решения са бъдещето. Те могат да дадат на нашите клиенти по-ефективно производство, логистика, по-голяма гъвкавост и по-безопасна работа. Като сведем до минимум потенциалните рискове за безопасността и прекъсванията в сектори като минното дело например, можем да се доближим до целта ни за нулеви емисии, нула инциденти и нула непланирани прекъсвания. Ще бъде вълнуващо да видим колко далеч 5G може да ни отведе в това пътешествие“, обясни Мелкър Йернберг, президент на Volvo Construction Equipment.


Ericsson, Telia и Volvo CE стартират 5G мрежа за индустриална употреба

© Владимир Владков, Networkworld.bg

„Автоматизацията има няколко нива и наличието на 5G е важна техническа поддръжка, която ни позволява да се развиваме в тази област. Тези тестове в Ескилстуна ще включват дистанционното управление на конвенционален колесен товарач, но също така и допълнителни тестове на носещия контейнер HX2“, допълни Мелкър Йернберг.

Дори при напълно автоматизирани системи човешката намеса все още е необходима за контрол. Днешната технология за дистанционно управление има времево закъснение, което затруднява контрола при висока скорост или с висока точност. 5G ще направи дистанционното управление по-лесно и по-безопасно.

„С изключително кратко време за реакция, висок капацитет и високо ниво на достъпност до мобилната мрежа, търговската и стандартизирана вече 5G технология може да се използва за приложения като дистанционно управление на тежка техника в реално време. Това отваря нови възможности за по-голяма ефективност, намаляване на разходите и намаляване на риска в опасни среди. 5G ни позволява да създадем по-безопасно, по-ефективно и устойчиво общество. В сътрудничество с Telia и Volvo CE сега прилагаме теорията в Ескилстуна. 5G технологията е готова за света“, заяви Магнус Фродай, ръководител на Ericsson Research.

Трите компании са работили съвместно и преди, за да внедряват най-новите технологии за по-безопасна и по-ефективна работа в мините, а през лятото на 2018 г. Volvo CE се присъеди към партньорската 5G програма на Telia.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X