Операторски Технологии

A1 Австрия плати 64,3 млн. евро за честоти за 5G мрежа

Владимир Владков

Австрия проведе търг за разпределение на радиочестотния спектър от 3,5 GHz, като в него A1 Австрия е спечелила лиценз за използване на между 100 и 140 MHz от този обхват. За този честотен ресурс компанията трябва да плати за него 64,3 млн. евро, съобщиха от А1 Telekom Group, която и в останалите страни в Европа, включително в България, работи под същото име. Честотите ще бъдат използвани за изграждане на новата 5G мрежа на компанията, добавят от А1 Австрия.

Търгът за 3,5 GHz

Проведеният в Австрия търг е разпределил общо 39 блока по 10 MHz в честотния обхват 3,5 GHz. Лицензираният период за използване на радиочестотната лента е валиден за 19-годишен период - от 1 януари 2020 г. до 31 декември 2039 г.

Австрия е сред първите страни в Европейския съюз, които провеждат търг за честоти за въвеждането на 5G, а А1 Group e сред пионерите във внедряването на новата технология.

„Това беше първата и изключително успешна стъпка към бързото внедряване на 5G в Австрия, коментира шефът на австрийския телекомуникационен регулатор RTR Йоханес Гънгъл относно току-що завършилия търг за първите честоти за 5G. - ЕС счита, че ресурси от 80 до 100 MHz е ефективен обхват за въвеждане на високоскоростни 5G безжични услуги. По време на процеса за предоставяне на честоти в диапазона 3,4–3,8 GHz трите австрийски мобилни оператора A1, T-Mobile и Drei са получили лицензи за 100 до 140 MHz на съседни честоти във всички 12 региона, обявени в търга „Сега сме в авангарда на страните от ЕС по отношение на навременното разпределение на 5G честотите, обема на радиочестотния ресурс и задачите на операторите“, добавя Гънгъл.

Регулаторът в продължение на 3 седмици е определял пазарната стойност на правата за използване на честотите, като в края на краищата се е спрял на сумата от 188 милиона евро. Наддаващите в търга оператори ще инвестират суми от 1,8 милиона евро до 64,3 милиона евро.

През декември RTR покани заинтересованите страни да обсъдят условията и целите на втория търг на 5G лицензи. За разлика от първия в Австрия 5G търг за РЧ диапазон от 3,4 до 3,8 GHz, който основно ще ускори услугите за данни в гъстонаселените райони и бе насрочен за февруари, лицензите за 2020 г. няма да бъдат разпределени между регионите, а ще бъдат отпуснати в национален мащаб.

Условията на търга за радиочестотните обхвати 700, 1500 и 2100 MHz, които ще осигурят пренос на данни с характеристики, необходими за автономното шофиране, ще бъде публикувани през есента на 2019 г., а самият търг трябва да се проведе през първото тримесечие на 2020 г., съобщиха тогава от RTR.

Икономическата мощ на страната е базирана основно на средните предприятия и високоспециализирани малки фирми, като много от тях, включително доставчикът на чипове AMS и производителят на камиони за противопожарните служби са лидери в своите ниши.

Правителството на Австрия иска да използва 5G, за да помогне на тези фирми да свържат своите машини, заводски цехове и коли. То се стреми да осигури 5G услуги покрай основните пътища в страната до края на 2023 г., а „виртуално общонационално“ 5G покритие трябва да има до края на 2025 г. 

В България

А1 демонстрира през 2018 г. заедно с Nokia възможностите на 5G, като заяви, че ще модернизира мрежата си по такъв начин, че тя да е подготвена за бързото ѝ въвеждане. „Очакваме 5G да се появи в България през 2020 г., като имаме готовност да внедрим технологията веднага, щом са налични устройства, които поддържат 5G и разполагаме с необходимите честоти. Като част от А1 Group вярваме, че възможностите на компанията ни на световно ниво биха ни позволили да бъдем първият телеком у нас, който ще внедри новата технология”, коментира Тодор Ташев, старши директор „Мрежа и услуги” в А1 България.

Тодор Ташев, старши директор „Мрежа и услуги” в А1 България.

Според него, 5G ще бъде мрежа на мрежите, т.е. ще обедини всички съществуващи стандарти и ще позволи развитието на технологиите на бъдещето – свързаната мобилност, дигиталната медицина и интелигентните фабрики. „Надяваме се българските институции да направят стъпките за разпределяне на необходимите честоти и нашата страна да е сред първите, които имат работеща 5G мрежа в Европа”, добави Тодор Ташев.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X