Операторски Технологии

Индустриална група, ръководена от Nokia, иска лицензиране на 95GHz

Владимир Владков

Коалиция от компании, ръководени от Nokia и Keysight Technologies започна активна кампания пред Федералната комисия по комуникациите (FCC) за лицензиране на спектъра над 95GHz, преди ключовото гласуване по темата.

В заявлението си до FCC коалицията mmWave Coalition настоява, че регулаторът трябва да включи провизиониране за лицензния спектър, цитирайки незабавната необходимост за обслужване на приложения „точка до точка“ за клетъчни беххол системи и фиксирани комуникации. Групата добавя, че този ход би ускорил „евентуалната употреба на тези радиочестотни обхвати за мобилни цели“.

FCC трябва да гласува на 15 март по темата, за да осигури достъп до 21,2GHz от РЧ спектър над честотата 95GHz за нелицензирани безжични операции. Мярката би създала нов клас експериментални лицензи за спектъра от 95GHz до 3THz.

Nokia, Keysight Technologies, производителят на полупроводникови изделия Global Foundries и други компании се обединиха в коалиция през 2017 г. Организацията поиска от FCC да създаде „непрекъснато разпределение на честотни ленти по 20GHz или повече за радиочестотния обхват над 100GHz за мобилна употреба ”, които да обслужват нарастващите нужди от бекхол пренос и бъдещи мобилни 5G услуги.

Еволюция на безжичните технологии, по данни на NUY

90 години мобилните комуникаци използват само честоти под 6 GHz, обясняват от NUY

Други индустриални групи включват CTIA и Асоциацията на конкурентните оператори (Competitive Carriers Association), които също подкрепиха лицензирането на спектъра. Сателитните оператори обаче, включително SES Americom и Inmarsat, предупредиха, че стриктните лицензионни режими могат да забавят развитието на нови типове комуникационни услуги.

Според презентацията на Нюйорския университет NUY, който също е член на коалицията, милиметровите вълни и терахерцовите комуникации ще осигурят голям потенциал не само за 5G, a и за следващото поколение – 6G. Тези приложения включват безжичен контрол на когнитивна роботика, управление на ято дронове, засичане на качеството на въздуха, персонални системи за следене на здравословното състояние, смартфони, управлявани с жестове (Google вече проучва такава технология), зрение в пълна тъмнина, защитено сканиране на тялото, свързаност в центровете за данни, както и т.нар. „информационен душ“ (т.е. поток от данни над 100 Gbps).

Някои от сценариите за употреба на милиметровите и терахерцовите комуникации


Индустриална група, ръководена от Nokia, иска лицензиране на 95GHz

© Владимир Владков, Networkworld.bg

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X