Операторски Технологии

Германия преразгледа правилата си за мрежова сигурност

Владимир Владков

Германският мрежов регулатор Bundesnetzagentur подготви допълнителни изисквания за сигурност за телекомуникационните компании, тъй като търговете за 5G мрежите в страната наближават, а този ход може да се разглежда като победа за Huawei.

Проектозаконът постановява, че държавните системи могат да бъдат изграждани само от надеждни доставчици, които отговарят на националните разпоредби за сигурност, а осигуряването на тайната на телекомуникациите и на защитата на данните е гарантирана.

Сред останалите нови промени регулаторът посочва, че мрежовият трафик трябва да бъде постоянно наблюдаван за каквито и да е аномалии, а „свързаните със сигурността мрежови и системни компоненти“ могат да се използват само ако са сертифицирани от Федералната служба за информационна сигурност.

Йохен Хоман, президент на Bundesnetzagentur. Снимка: Bundesnetzagentur, Laurence Chaperon.  

При планирането и изграждането на мрежата “монокултурите” трябва да бъдат избягвани чрез използване на мрежови и системни компоненти от различни производители.

„Ние редовно преразглеждаме изискванията за сигурност в светлината на настоящата ситуация в областта на сигурността и технологичното развитие, заяви Йохен Хоман, президент на Bundesnetzagentur. - Изискванията за сигурност важат за всички мрежови оператори и доставчици на услуги ... включени са всички мрежи, а не само отделни стандарти като 5G.“

Изискванията за сигурност все още се пишат, като проектът трябва да бъде представен по-късно през годината. На компаниите е дадена възможност да предоставят обратна информация въз основа на публикуваното досега.

През януари бе съобщено, че германското правителство обмисля да блокира участието на китайския производител в 5G внедряванията, главно заради изразените опасения за сигурността. Според в. Financial Times този ход показва, че натискът на САЩ спрямо Германия да изключи Huawei от 5G проектите се е провалил, тъй като предложените правила „не забраняват изрично“ китайската компания. Вестникът обаче добавя, че на операторите е дадена „вратичка“ и да не решат, че Huawei не изпълнява новите критерии и да откажат да използват нейното оборудване.

Телекомуникационните компании обаче изразяват и други притеснения относно правилата за 5G търга, описвайки задълженията за мрежово покритие като нереалистични, като критикуваха и заделянето на честотни ресурси за трети страни и осигуряване на възможности за навлизане на нов играч.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X