Операторски Технологии

ЕС ограничи възможността за инвестиции извън страната

Владимир Владков

Съветът на Европейския съюз въведе правила за контрол на преките инвестиции, включително на предложенията за поглъщане, от страни извън региона, като се позова на основания като сигурност или обществен ред.

„Това е първият път, когато ЕС се оборудва с такава всеобхватна рамка, докато основните търговски партньори вече са въвели подобни правила“, се казва в изявление на Съвета на ЕС.

Щефан Раду Опря, министър на предприемачеството на Румъния и в момента председател на Съвета на министрите на ЕС, добави: „Новите правила за проверка на инвестициите ще гарантират, че отвореността върви ръка за ръка с разумната защита на нашите стратегически активи“.

В изявлението си Съветът обяснява, че държавите-членки ще запазят правото си да преразглеждат и блокират преките чуждестранни инвестиции, а на Европейската комисия ще бъде разрешено да издава становища в случаи, засягащи няколко държави-членки, или когато една инвестиция може да повлияе на проект или програма, представляваща интерес за целия ЕС.

Регулацията ще бъде публикувана на 21 март, като новият набор от правила ще влязат в сила 20 дена по-късно, макар че прилагането им ще продължи още 18 месеца.

Междувременно в Нидерландия правителството внесе в парламента закон, който ще му даде право да блокира поглъщанията на телекомуникационни компании, ако те се считат за заплаха за националната сигурност, съобщи Reuters. Нидерландското правителство искаше да въведе този закон още през 2013 г., когато мексиканската група America Movil се опита да купи водещия оператор в страната KPN.

„Интернет, трафикът на данни и телефонните услуги са основни нужди, каза заместник-министърът на икономиката Мона Кейцер. - Затова ние искаме да защитим този жизненоважен сектор от нежелани влияния.“

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X