Операторски Технологии

MWC 2019: Samsung, Cisco и Orange демонстрират 5G-дрон и индустриален робот

Network World

В рамките на Световния мобилен конгрес (MWC19) в Барселона Samsung, Cisco и Orange разкриха две обещаващи индустриални 5G приложения – дрон и индустриален робот.

5G апликация за управление на дрон

Дронът с ниска латентност и висококачествена видеосистема е пилотиран от щанда на Orange във Fira de Barcelona. Дронът, който се намира на открито в центъра за данни на Orange, носи 5G рутер (CPE), който се използва за прехвърляне на команди към дрона и предаване на висококачествен видео канал с ниска латентност. На щанда на Orange, пилотът може да бъде видян да управлява дрона с помощта на 5G таблет. Тази демонстрация се провежда в тясно сътрудничество с Aeromedia, водещ безпилотен оператор.

5G приложение за индустриален робот


Автономният робот пренася производствени части и позволява да предава на живо видеа от 360º камера и Full HD камера, и двете инсталирани в робота. Видео стриймът позволява на работещите с него да наблюдават дистанционно движението на робота в средата, в която се намира, да реагират и да го контролират, когато автономната му работа бъде прекъсната от неочаквани препятствия по пътя му. Видеото и командите, управляващи робота, се предават чрез 5G мрежа. Тази демонстрация бе извършена в сътрудничество с Acciona, глобална компания, предоставяща възобновяема енергия, инфраструктура и услуги.Демонстрациите показват случаи на индустриална употреба, с изклчителна надеждност, ниска латентност и висок капацитет, които 5G предлага.

Зад тази демонстрация стоят обединените усилия на Samsung и Cisco. Южнокорейската компания използва своите 5G решения, включително виртуализиран RAN, една от най-малките 5G единици, множество вътрешни и външни 5G рутери и 5G таблети. Платформата Ultra Gateway на Cisco осигурява 5G виртуално пакетно ядро върху инфраструктурата на Cisco NFV, което гарантира по-голяма производителност и гъвкавост. Използвайки широкоя диапазон на честоти при лента от mm дължина на вълната, подобно на 26GHz, както и усъвършенствани антенни технологии като масивна MIMO и формиране на лъча, компаниите успяват да постигнат мобилност, много ниска латентност от край до край и висок капацитет, позволявайки трансфер на високо качество видео емисии.

„Благодарение на този успешен тест на 5G приложения за промишлени цели, Orange може да потвърди използването на тази технология в целия процес, коментира Моница Сала, главен технически и информационен директор на Orange Испания. - Сега можем по-добре да разберем начина, по който тази технология работи в реални индустриални условия. Това е важна стъпка в развитието на 5G. ”

"5G има потенциалът да трансформира индустрията и обществото чрез отключване на творчески бизнес модели", смята и Ги Сео, старши вицепрезидент и ръководител на отдел "Глобални продажби и маркетинг" в Samsung Electronics „За утвърждаването и използването на нашите 5G решения ние продължаваме да си сътрудничим с глобални партньори, за да се ускори навлизането на 5G в реални случаи на употреба и в крайна сметка това да повлияе на ежедневието ни."

"Ние продължаваме да разширяваме нашите 5G проучвания със Samsung и Orange, за да помогнем на Orange да проучи различни случаи на употреба, които отговарят на изискванията на клиентите", заявява от своя страна Кишен Мангат, вицепрезидент и главен мениджър “Мобилни услуги” в Cisco. "Представянето на нашия дорн и робот на Mobile World Congress демонстрира влиянието и значението, което 5G има, когато се свърже с технологията за виртуализация и автоматизация, за да помогне на бизнеса да увеличи ресурсите си."

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X