Операторски Технологии

Ericsson се присъедини към инициатива за ново поколение радиомрежи

Владимир Владков

Ericsson се присъедини към алианса O-RAN, ръководен от телекомите, като целта на организацията е да ускори разработката на интелигентна мрежова архитектура за радио достъп.

Инициативата бе стартирана на Световния мобилен конгрес през 2018 г. от основателите AT&T, China Mobile, Deutsche Telekom, NTT Docomo и Orange. Тя обединява две досегашни групи - C-RAN Alliance и xRAN Forum.

В изявление на Ericsson се посочва, че компанията ще се фокусира върху създаването на „отворен тип съвместна работа между RAN мрежата и мрежовата оркестрация и автоматизация, като се наблегне върху автоматизация с помощта на изкуствен интелект (AI) и оптимизиране на мрежата от край до край“. Крайната цел на инициативата е намаляване на разходите на операторите за RAN мрежата и подобрявне на нейната производителност.

Главният технически директор на Ericsson Ерик Екунден добави, че групата е „важна коалиция, която създава арена за дискусии, допълвайки други стандартизационни инициативи с отворен код в индустрията, в които компанията активно участва.“

Уеб сайтът на организацията показва, че в нея вече членуват 19 оператори от различни страни по света. От края на 2018 г. тя разреши включване и на доставчици, като вече бе подкрепена от някои от най-големите в сектора, включително Qualcomm, Intel, Broadcom, Samsung, Nokia и ZTE.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X