Операторски Технологии

Huawei: Изкуственият интелект ще управлява фабрики, коли, медицински приложения

Владимир Владков

В грандиозния и модерен център La Nuvola в Рим Huawei демонстрира своята технологична мощ заедно със свои клиенти и партньори. Мотото на конференцията Eco Connect Europe 2018 бе изкуственият интелект, изписан на огромния банер пред сградата, като именно с изкуствения интелект компанията се надява да ускори развитието на новите инфраструктури и услуги, които ще пристигнат с 5G. На срещата Алекс Уанг, главен изпълнителен директор на лабораторията X Labs на китайската компания, обяснява какви са технологичните постижения и перспективи пред изкуствения интелект.


Huawei: Изкуственият интелект ще управлява фабрики, коли, медицински приложения

© Владимир Владков, Networkworld.bg

Впечатляващата метална структура във формата на огромен облак покрива голяма част от изложбената площ

„Основата на цифровата цивилизация е „интернет на всичко“, обясни Уанг. В бъдеще всичко ще е онлайн. Много от хората, компаниите, приложенията, услугите вече са там, в интернет. Новата ера е изградена от множество компоненти и технологии като изкуствен интелект (AI), индустриален Интернет на нещата (IIOT), сензори, роботика, Големи данни, всички те обединени в една голяма група. 5G ще осигури преразпределение на цифровите и физическите ресурси на базата на местоположението и на базата на повсеместната свързаност. Изчислителните ресурси ще имат различна форма в бъдеще, тъй като ще използват ресурсите на облака по-ефективно.“


Huawei: Изкуственият интелект ще управлява фабрики, коли, медицински приложения

© Владимир Владков, Networkworld.bg

Алекс Уанг, главен изпълнителен директор на лабораторията Huawei X Labs. Снимка: Владимир Владков

Според него след няколко години смартфонът няма да има нищо общо с днешните флагмански модели. „Днес повечето телефони са твърде еднакви по отношение на хардуера, разликите са малки - екрани, размери, бутони за силата на звука, сензори за камери, датчиците за биометрична автентификация са на едни и същи места. Само след няколко години цялата интелигентност на устройствата ще бъде в облака и благодарение на 5G ще можем да предложим много различни устройства по отношение на формата и факторите, които днес никой дори не си представя“, каза Уанг.

Напълно свързаният свят се характеризира с 3 отличителни неща:

  1. Цифрови близнаци в реално време. „Ако искаме да знаем реалното състояние на колата, създаваме неин цифров близнак, поставен в реална ситуация в реално време“, каза Уанг.
  2. Изкуствен интелект (ИИ) навсякъде. Изкуственият интелект ще се използва от всеки, за всяка бизнес и житейска ситуация, добави Уанг.
  3. Третата тенденция е свързана с хората. Те са най-важният фактор в индустрията, в бизнеса. Как ще изглеждат те във виртуалния свят. ИИ може да реши 90% от ситуациите при паркиране, но в сложни ситуации човек пак може да разчита на ИИ, без да присъства в колата реално, чрез дистанционно управление, обясни Уанг.

Благодарение на изкуствения интелект 5G свързаността и капацитетът за съхранение и обработка в облака, реалният свят и цифровият свят ще се обединяват все повече. „Изкуственият интелект ще бъде навсякъде, но ще работи от облака. В бъдеще 99% от мрежата ще се използва за изделия като автомобили, роботи, дронове, самолети. И затова трябва да преосмислим напълно и да оптимизираме напълно цялата мрежа“, казва Уанг.


Huawei: Изкуственият интелект ще управлява фабрики, коли, медицински приложения

© Владимир Владков, Networkworld.bg

Отворена платформа HiAI 2.0

Именно по тази причина една от звездите на събитието eco-Connect бе стартирането на HiAI 2.0, отворена платформа, предназначена да улесни развитието на изкуствен интелект в устройствата. Тя предоставя на разработчиците екосистема, чрез която те се възползват от възможностите на чипсети, оборудване и облака на Huawei чрез три основни елемента - HiAI Foundation, HiAI Engine и услугите HiAI.

Платформата HiAI се възползва от възможностите на най-новия процесор на компанията, Kirin 980, и двата невронни процесора NPU (Neuronal Processing Unit), за да постигне много по-висока скорост при разпознаване на изображението в сравнение с предшественика си или до 4500 изображения в минута. Също така тя поддържа по-голям брой оперативни модели, така че разработчиците получават среда, в която приложенията за изкуствен интелект могат да работят по-гладко и да предлагат по-добро изживяване на потребителите.

Досега Huawei има повече от 1000 партньора и 450 000 разработчици, работещи активно в рамките на екосистемата HiAI, която позволява на повече от 300 милиона потребители да разчитат на възможностите на AI. В рамките на програмата HiAI китайската компания оперира 13 научноизследователски центъра и 2 отворени лаборатории, чрез които си сътрудничи с местните разработчици при разработването на приложения. Тези лаборатории – една в Пекин и друга в Дюселдорф, играят ролята и на трамплин за разработчиците, за да представят те проектите си по целия свят и да изграждат екосистемата за изкуствен интелект. Всеки партньор може да тества свои продукти там.

Именно това заяви и председателят на борда на Huawei Лиан Хуа при откриването на събитието: „Изкуственият интелект е предназначен да се превърне във водеща технология на бъдещето, такава, каквато бе електричеството по времето на индустриалната революция. Има огромни възможности в тази област и ние сме участвали в нейното развитие и приложение от самото начало. Ангажирани сме с основните изследвания и прилагането на изкуствен интелект. И сме пионери при AI чипове, които предлагат цялостни решения на всички нива.“

В допълнение Алекс Уанг демонстрира как могат да се променят устройствата в бъдеще, представяйки някои от услугите, които могат да се ползват благодарение на конвергенцията на изкуствения интелект, 5G, облака и Интернет на нещата. Сред тях са безжично е-здравеопазване, дистанционно шофиране, фабрики, свързани с 5G частни мрежи или инициативата Digital Sky. „Цифровото небе“ е проект на Huawei за покритие и мобилни широколентови възможности от въздуха с помощта на дронове, като целта е разработване на нови приложения в областта на селското стопанство, инфраструктурата, сигурността, логистиката, дори въздушни таксита.


Huawei: Изкуственият интелект ще управлява фабрики, коли, медицински приложения

© Владимир Владков, Networkworld.bg

Архитектурата Cloud X

създадена в лабораторията Huawei X Labs, осигурява интуитивни изчислителни възможности за всеки. Тя може да обслужва облачен компютър, без да имаш до себе си компютърна кутия, да играеш облачни игри без конзола, да използваш ресурсоемки облачни AR/VR без мощна рендъринг машина, коментира Уанг. Той даде за пример разработения от компанията Huawei Cloud PC 2.0 с Fusion Access. “Това е облачен компютър, който е истински, но се намира в облака, включително система, памет, вашите приложения. А връзката към това виртуално PC e през вашия смартфон. Екранът на телефона е само екран. Когато рисувате нещо, го рисувате в облака. Дефинирате компютъра чрез мобилното устройство и облака. Този компютър е достъпен по всяко време, освен това е мащабируем, защитен, пестящ ресурси, тъй като плащате само толкова, колкото използвате“, коментира Уанг.

„В облака можете да създадете собствена графична работна станция, получавайки интуитивна рендеринг мощ през вашето мобилно устройство, разчитайки на виртуализирани GPU. 3D модела можете да видите и на своя монитор, но чувствате, че мощната ви работна станция е точно до вас“, допълни той. Можете да инсталирате Huawei Cloud PC на своя телефон серия Mate. “По този начин винаги имам подръка какъвто си искам компютър. В Европа облачният хостинг може да бъде предоставен от мобилен оператор, от AWS, от други тип облачен доставчик“, каза Уанг. Засега услугата е ограничена до устройствата на Huawei, но скоро може да е достъпна през всички Android устройства, а може би и през iPhone. Всичко зависи от екосистемата от партньорства“, обясни шефът на Huawei X Labs.

Архитектурата Cloud X може да се използва и за най-сложните игри, като за нормалната им работа сега е нужна връзка около 4-5 Mbps. “За 4К и 8К игри ще са ви нужни около 50 Mbps, т.е. ще ви трябва 5G мрежа или оптична свързаност“, поясни Уанг. Чрез Cloud X потребителят получава облачна геймърска конзола навсякъде. „Имате нужда само от връзка с облака и Bluetooth джойстик, с който играете дори най-сложните заглавия с много VR/AR ефекти“, каза още Уанг.

Друга инициатива на лабораторията е безжичното е-здраве. “Докторът ще контролира отдалечено от над 100 км конкретен медицински уред, а ИИ ще подпомага обработката на медицинското изображение и извличане на данните от него“, каза още Уанг.

Безжичната свързана фабрика, или с други думи „софтуерно дефинирана фабрика“, е още една област на приложение. „Предефинираме цялата фабрика от физическа в цифрова. Всяка операция днес може да се постигне чрез роботи – има големи и малки, роботи с ръце, всякакви модели. Тази разработка Huawei осъществява съвместно с Bosch, KUKA, ABB, Beckhoff, DENSO и други партньори.

Телеуправлявано шофиране. „Това разширява човешките възможности. В бъдеще не е нужно зад волана на колата да има човек. Той си стои в офиса, където има климатик, кафе, и виртуално направлява колата. По този начин хората виртуално могат да са навсякъде, обясни Уанг. В някои китайски градове имаме тестови постановки за дистанционно шофиране, базирано на Cloud X. Компания като Uber може да предостави дистанционно шофиране за хора, които дори нямат книжка“, добави той. Уанг призна, че все още има предизвикателства, които да бъдат решение. „Трябват да свалим под 2 милисекунди облачните изчисления, но е важно цялостното времезакъснение, а не само мрежовото, а и времето за кодиране и декодиране на пакета данни. Ако в камерата в колата има AI чип, който да изчисли колко коли има на пътя, дали има произшествия и самостоятелно да вземе решение, това значително ще намали обема на данните, съответно времето за пренос до облачния център.“

Всичко това отваря цяла нова вселена от възможности за изграждане на напълно свързан интелигентен свят, в който всеки човек, дом и организация ще са цифрови.


Huawei: Изкуственият интелект ще управлява фабрики, коли, медицински приложения

© Владимир Владков, Networkworld.bg

Huawei Mate 20 Pro разпознава храната и изчислява калориите в нея благодарение на вградения изкуствен интелект Снимка Huawei

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X