Операторски Технологии

Еврокомисията ще хармонизира обхвата 3,6GHz, за да стимулира 5G

Владимир Владков

Европейската комисия обяви, че ще хармонизира радиочестотния (РЧ) спекър в обхвата 3,6GHz за 5G, като с този ход ще стимулира внедряването на технологията на Стария континент.

В изявление на ЕК се казва, че тази инициатива ще позволи на страните членки да използват честотата за 5G от 31 декември 2020 г., придържайки се към правилата, записани в новия Кодекс за електронни съобщения на ЕС, който беше одобрен през декември 2018 г.

Еврокомисията обясни, че РЧ обхват е хармонизиран за безжични широколентови услуги в ЕС още през 2008 г., „но неговата употреба е много малка и досега са били издадени ограничен брой лицензи“.

Сега ЕК променя техническите условия, за да ги „направи приемливи за 5G, тъй като честотата 3.6GHz е идентифицирана като основна група за пилотните 5G проекти в ЕС“. Комисията добавя, че обхватът 3.6GHz не е запазен изключително за 5G и че решението за хармонизиране на РЧ обхват е базирано на принципа, описан в Кодекса, за да се осигури „неутралност на технологиите и услугите“.

Напредъкът в областта на 5G ще бъде стимулиран и от още две „пионерски“ РЧ ленти - 700MHz и 26GHz, както и от допълнителен РЧ спектър в съществуващи хармонизирани в ЕС ленти под 6GHz и нови спектър в милиметровия РЧ обхват.

Еврокомисията е решила да хармонизира РЧ диапазон 3,5 GHz за 5G, след като е получила положителна обратна връзка от страните членки, които са част от нейната Комисия за радиочестотния спектър.

След влизане в сила на Кодекса за електронни съобщения, „радиочестотният спектър ще бъде заделеен и координиран още по-добре на ниво ЕС, отколкото това се случва в момента, така че Европа ще стане лидер при разгръщането на 5G мрежи“, твърдят от Еврокомисията.

Този ход ще бъде подкрепен от подобни инициативи за хармонизиране на РЧ обхвати 26GHz и 700MHz.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X