Операторски Технологии

Еврокомисията твърди, че Европа е лидер по отношение на 5G тестовете

Владимир Владков

Европа била водеща в света по отношение на 5G тестовете, особено ако се вземат предвид разнообразните развиващи се в момента проекти, заяви представителят на Европейската комисия (ЕК) Петер Стъкман по време на дискусия за състоянието на 5G в Европейския съюз. Според Стъкман, който е шеф на отдела за бъдещи комуникационни системи, целите, поставени от ЕК, се изпълняват в срок в повечето страни от ЕС.

Според думите му, в момента в 28-те страни от Общността се провеждат 138 теста за 5G мрежи и услуги. „Тестовете са областта, в която Европа е водеща в момента заради разнообразните дейности и развиването на екосистеми“, отбеляза той, добавяйки, че има много проекти в сферата на медиите, транспорта и енергетиката.

2020 г. Като част от дългосрочната си стратегия Европейската комисия планира във всяка страна членка да има поне една градска зона, предлагаща 5G услуги през 2020 г., а за 2025 г. целите са много по-високи.

Шефът на GSMA, отговарящ за връзките с регулатори, Анди Хъдсън се съгласи, че Европа „се справя добре“, но разгръщането на мрежи е по-бързо в САЩ и в някои страни в Азия. Той добави, че е важно Европа да запази „фокуса си, иначе рискува да изостане“.

 

Радиочестотният спектър

Регулаторите на континента трябва да отворят много по-голям брой радиочестни ленти за 5G услуги, за да позволят на новата технология да се разгърне потенциала си, твърдят още от GSMA. Наличието на РЧ ресурси в високия, средния и ниския РЧ спектър е критично за бъдещето на 5G.

GSMA прогнозира, че САЩ и Япония ще са двата пазара, на които ще се използват по-голямата част от мобилни 5G телефони, като двете страни общо ще имат 49 на сто от абонаментите за 5G през 2025 г.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X