Операторски Технологии

Apple разкри, че Qualcomm е бил единствената опция за 4G чипове

Владимир Владков

Apple призна, че компонентите на Qualcomm са били единствената възможност при разработването на 4G базирани iPhone, и то по време на антитръстовия процес срещу компанията, производител на чипове.

Bloomberg съобщи, че признанието е направено от директора на Apple, отговарящ за архитектурата на клетъчните системи Матиас Зауер, който свидетелства, че компанията е разгледала и офертите на конкуренти Qualcomm като Ericsson, Broadcom и Intel още през 2012 г., когато е разработвала новата си гама смартфони iPhone.

Единствено Qualcomm е можела да предостави нужните спецификации, каза Зауер, като тази ситуация се е пронила чак през септември 2016 г., когато и други компании са започнали да доставят чипове за LTE.

Qualcomm е изправена пред обвинения на Федералната комисия по търговия на САЩ FTC, че е използвала пазарното си господство при доставянето на чипове за смартфони, за да принуди доставчиците на телефони да плащат по-високи лицензни такси за нейните патенти.

Като част от дългогодишната вражда между Apple и Qualcomm, производителят на iPhone започна подобен съдебен процес през 2017 г., обвинявайки производителя на чипове, че използва антиконкурентни лицензионни тактики.

Разкритието на Зауер обаче може да помогне на защитата на Qualcomm. Той каза още, че Apple е решила да използва Qualcomm като единствен доставчик на 2014 iPad, заобикаляйки Intel, като решението е взето на базата на бизнес съображения, а не на технически възможности.

Делото ще продължи в началото на следващия месец.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X