Операторски Технологии

Пазарът на микровълнови системи надмина $1 млрд. през 2018 г.

Владимир Владков

Макар че микровълновите устройства и устройствата с мощни радиолампи (вакуумни електрони устройства - VED), работещи в милиметровия радиочестотен обхват, остават „извън полезрението“ на повечето индуструиални наблюдатели, общият пазарен потенциал на този сегмент е над $1 милиард, твърдят от ABI Research.

Размерът на пазара е голям, но тези радиолампови устройства остават основни елементи в специализирани устройства, прилагани в отбраната, науката и медицината, както и космическите комуникации. Именно затова този пазар не се следи и се разбира добре само от онези, които са директно свързани с него.

Тази индустрия продължава да е стабилна, въпреки че също премина през няколко вълни на консолидиране през последното десетилетие. „Макар че има останал потенциал за допълнително консолидиране, няма признаци че това ще се случи скоро. Но една конкурентна радиочестотна полупроводникова технология – галиевият нитрид (GaN), ще промени ситуацията. Въпреки че все още не е близо до монополизирането на индустрията за микровълнови радиочестотни устройства, GaN напредва непрекъснато и става технология, която трябва да бъде наблюдавана отблизо, тъй като тя ще бъде „заплаха“ за някои аспекти на пазара на микровълнови и милиметрови радиолампови VED решения“, твърди Ланс Уилсън, директор проучвания в ABI Research.

„На пръв поглед тези специализирани радиолампови устройства изглеждат анахронизъм, добавя Уилсън. - Но в някои случаи няма друг начин да се генерира толкова мощно радиочестотно излъчване в приемливо малко пространство. Бяко микровълнови и VED устройства в милиметровия обхват могат да генерират мегавати, а с транзистори за тази цел ще са нужни десетки хиляди транзистори.“

Изводите на ABI Research са част от доклада, включен в проучването на компанията за мобилната 5G мрежова инфраструктура.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X