Операторски Технологии

Qualcomm успя да забрани вноса на iPhone в Китай

Владимир Владков

Qualcomm е спечелила предварително съдебно разпореждане, което забранява вноса и продажбите на няколко по-стари модела на iPhone в Китай, след като местен съд реши, че Apple е виновна за нарушаване на 2 патента на Qualconm.

В изявление на Qualcomm пише, че китайският съд Fuzhou Intermediate People е издал две предварителни забрани срещу 4 китайски поделения на Apple, свързани с делото, заведено през октомври 2017 г.

Съдът е наредил на поделенията „незабавно да спрат нелицензирания внос, продажба и предлагане на 7 модела iPhone: 6S и 6S Plus; 7 и 7 Plus; 8, 8 Plus и X, добавят от Qualcomm.

Спорните патенти са свързани със софтуера, който дава възможност на потребителите да настроят и преформатират размера и показването на снимки, както и да управляват приложения, използвайки сензорен екран, докато гледат, навигират и премахват приложения от устройствата.

И двата патента са одобрени от SIPO, патентното ведомство на Китай.

Според Дон Розенберг, изпълнителен вицепрезидент и главен юристконсулт на Qualcomm, компанията цени взаимоотношенията си със своите потребители, но „ние вярваме в постоянната необходимост да защитаваме правата на интелектуална си собственост“, добавя Розенберг.

„Apple продължава да се възползва от нашата интелектуална собственост, като същевременно отказва да ни компенсира, казва той. - Тези съдебни разпореждания допълнително потвърждават силата на огромното патентно портфолио на Qualcomm.“

Отчаян ход

В свое изявление Apple отвърна на удара, заявявайки, че всички модели iPhone остават достъпни за клиентите в Китай, а забраната се отнася само за iPhone, които работят с по-стара операционна система.

„Усилията на Qualcomm да забрани нашите продукти са още един отчаян ход от компания, чиито незаконни практики са обект на разследване от регулатори по света“, твърдят от Apple.

Конкретният патентен спор е само част от многобройните съдебни битки между Qualcomm и производителя на iPhone.

„Допълнителни действия, които търсят подобно облекчение на нарушените от Apple други патенти на Qualcomm, все още не са приключили в Китай и в други юрисдикции по света“, добавят от Qualcomm.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X