Операторски Технологии

Huawei ще развива в Европа иновации в облaстта на 5G, IoT и изкуствения интелект

Владимир Владков

Телекомите в Европа трябва да си сътрудничат по-тясно в областта на научноизследователската дейност, за да отключат целия потенциал на 5G мрежите, IoT приложенията и изкуствения интелект, заяви д-р Лиан Хуа, председател на борда на директорите на Huawei, при откриването на Европейския иновационен ден на компанията в Рим. Huawei иска да изгражда трайни партньорства с европейските телекоми, за да се ускори разработването и въвеждането на технологии от следващо поколение. „Нашата визия е да осигурим цифрово присъствие на всеки дом, всеки бизнес и предприятие в Европа. А сътрудничеството в областта на иновациите е най-добрият начин да го постигнем“, допълни той.


Huawei ще развива в Европа иновации в облaстта на 5G, IoT и изкуствения интелект

© Владимир Владков, Networkworld.bg

д-р Лиан Хуа, председател на борда на директорите на Huawei

Според немския икономист Йозеф Шумпетер „иновацията е пускане на пазара на технологична или организационна новост, а не просто нейното изобретяване“. Huawei смята, че ако цифровите технологии достигнат до всеки човек, дом и организация, иновациите ще се случат много по-лесно. „По този начин ще постигнем един напълно свързан и интелигентен свят”, заяви д-р Лиан Хуа.

Компанията показва ясен стремеж да развива бизнеса си в Европа, особено по отношение на корпоративните клиенти, разширявайки операциите си извън Азия. „Huawei стъпи в Европа преди 18 години. Нашият фокус е върху ИКТ сектора и умните устройства. Ние искаме да си сътрудничим с предприятията тук, за да им осигурим подходящите 4G, 5G, IoT и AI решения. В Италия например наскоро си партнирахме с Telecom Italia, за да задействаме първите в страната 5G базови станции", заяви Хуа. "В Испания работим с редица доставчици, за да постигнем нашата споделена цел - 100% покритие на домакинствата с оптика до дома (FTTH)“, добави той.

Вторият фокус на компанията е подпомагане на образованието, като съвместни инициативи се провеждат с над 120 университети и научноизследователски центрове, включително "Оксфорд", "Кеймбридж и редица други.

Третата стратегическа идея на Huawei e развитието на екосистемата от таланти, подпомагане на ИКТ знанието, като финансира 10 програми за развитие на цифрови таланти. „По този начин все повече млади хора ще се ориентират към ИКТ сектора и ще могат да подкрепят дигитализацията на Европа."

Д-р Хуа описа киберсигурността като „абсолютно интегрална - част от успеха на мрежите от следващо поколение, и заяви, че през следващата година компанията планира да открие свой европейски център за киберсигурност. „Huawei спазва своя ангажимент за отвореност, сътрудничество и споделен успех. В момента работим с повече от 400 партньора в 16 лаборатории за иновации по целия свят върху редица индустриални IoT решения и някои инициативи за анализ на Големи данни“, каза още Хуа. Той напомни, че компанията е един от участниците, сключили пред няколко години споразумението с ЕС за развитие на 5G технологии и тестове.

Италианското поделение на компанията подписа и две споразумения за разбирателство – с ACEA за развитие на решения за смарт градове и с автономния район на Сардиния за създаване на съвместен иновационен център.

Инвестиции в „чиста“ наука

През 2019 г. се навършват 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи, а Италия е родината на Ренесанса. „Именно затова искаме да придадем на тазгодишния ни европейски иновационен ден специално значение не само като се фокусираме върху цифровата епоха, но и върху изкуството. Затова поканихме известни учени, прочути артисти, ученици, които да обсъдят връзката между изкуството и науката“, обясниха от Huawei защо са избрали Рим за традиционното си събитие. На конференцията водещи теми са още ролята на технологиите в цифровата икономика, факторите за успешно приспособяване във все по-цифровия ни живот, осигуряването на среда, стимулираща иновациите, която да създаде нови услуги и да изгради екосистема за споделен успех.

Сред лекторите бе и проф. Ердал Арикан от университета Bilkent в Анкара. Той е изобретил т.нар. поларен код, който ще има много важно значение за бъдещите 5G мрежи. „Поларните кодове са нов клас канални кодове. Първоначално от 2007 до 2010 г. те представляват само теоретичен интерес. След 2011 г. индустрията също се заинтересува от тях заради тяхната конкурентна производителност с уникални кодове и възможността да се превърнат теоретичните идеи в практически приложими алгоритми“, заяви Арикан. През 2017 г. поларните кодове са одобрени за 5G стандарта благодарение на усилията на академични организации и доставчици на оборудване.


Huawei ще развива в Европа иновации в облaстта на 5G, IoT и изкуствения интелект

© Владимир Владков, Networkworld.bg

проф. Ердал Арикан от университета Bilkent в Анкара. Снимка: Владимир Владков

5G мрежите ще предлагат 3 различни типа услуги – подобрена мобилна широколентова свързаност (eMBB), подходяща за видео и данни, мащабни машинни комуникации (използвани за смарт градове, смарт домове) и ултранадеждни комуникации с много малко времезакъснение (задължителни за автономните коли, цифровизацията на индустрията, дори за 4К/8К игрите).

Поларни кодове за 5G eMBB услуги вече са готови през 2017 г., за другите две услуги предстои да се вземе решение, каза Арикан. Според него предизвикателства след „ерата 5G” са много по-сериозни, като се обсъждат безжични скорости от 100 Gbps до 1 Tbps, като дори в тази област има стандартизационни усилия, включително 802.11xt, 802.15.3d, терахерцови комуникации.

„Платформа + екосистема“

Това е стратегията на Huawei, като тя включва сътрудничество и с потребителите, и с партньорите в редица бързоразвиващи се технологични области като облачни изчисления, IoT, Големи данни и цифрови платформи, както и индустриални решения за умни градове и интелигентни фабрики. Huawei демонстрира и своя ангажимент да подпомага дигитализацията на Европа чрез цифрова трансформация на европейските предприятия.


Huawei ще развива в Европа иновации в облaстта на 5G, IoT и изкуствения интелект

© Владимир Владков, Networkworld.bg

Винсънт Панг, президент на Huawei за Западна Европа. Снимка: Владимир Владков

“През 2017 г. БВП на Европейския съюз достигна рекордния за последните години ръст от 2,5%. В момента започва т.нар. Шеста вълна на иновациите, включваща технологии като 5G, изкуствен интелект, за който всички говорят, но много дори не знаят какво точно означава. Ние в Huawei можем да променим Европа за по-добро бъдеще, осигурявайки модерни ИКТ решения, заяви при откриването на конференцията Винсънт Панг, президент на Huawei за Западна Европа. ИКТ бизнесът представлява 5% от общия БВП на континента, но 20% от капиталовите инвестиции са именно в ИКТ областта, като в Европа ИКТ е най-голямата индустрия“, допълни Панг.

Като лидер в развитието на дигиталното и интелигентно общество Huawei работи в тясно сътрудничество с партньори от широк кръг области и индустрии по целия свят, създавайки съвместно иновативни решения за стимулиране на дигиталната трансформация, както и за развитие на индустриална екосистема. „Досега Huawei е построила две лаборатории за иновации OpenLabs - в Мюнхен и в Париж, като първата е фокусирана върху умното индустриално производство и умните градове, а втората се фокусира върху IoT, автомобилната индустрия. До края на 2018 г. Huawei ще завърши разширяването на мюнхенската лаборатория OpenLab. В края на 2021 г. в Европа ще има общо три Huawei OpenLabs, като компанията инвестира само в тях общо 50 млн. долара“, допълни Ърнест Джанг, президент на поделението за корпоративни бизнес решения в Huawei за Западна Европа.

Huawei ще използва тези лаборатории, за да осъществява съвместни иновации с европейски клиенти и партньори в областта на умното производство и умните градове. Компанията ще предостави и своите ИКТ платформи на местни партньори, които ще могат да тестват своите решения и да ги оптимизират. „Освен това можем съвместно да разработим индустриални решения и да проучваме пазарните възможности за тях, допълни Джанг. Лабораториите OpenLab представляват и много добра среда за обучение и решаване на реални бизнес проблеми.“

През 2018 г. само в парижката лаборатория OpenLab са работили повече от 2600 партньори на Huawei, заяви Винсънт Панг. Само в Европа Huawei подпомага над 200 експерти и 180 академични кадри, като основният им фокус са 5G, AI, облакът. Стремим са да привличаме все повече млади хора към нашата индустрия. През следващите 3 години програма на Huawei DigitALL ще осигури обучение на над 3000 студенти. Още по 1000 привличаме директно от университетите. Стремим да дадем своя принос и да призовем и останалите ни партньори да се включат в подобни инициативи“, каза още Винсънт Панг.


Huawei ще развива в Европа иновации в облaстта на 5G, IoT и изкуствения интелект

© Владимир Владков, Networkworld.bg

Huawei и Groupe PSA разработиха съвместно решение тип „Интернет на автомобила“ - DS 7 CROSSBACK. Това е първата свързана кола, резултат от партньорството на двете компании, обявено през ноември 2017 г. DS 7 CROSSBACK използва платформата Connected Vehicle Modular Platform (CVMP) на френската автомобилна група и е снабдена с IoT платформата OceanConnect на Huawei и облачните услуги, предоставяни от Huawei.

Нови партньорства на Huawei

По време на конференцията Eco-Connect Europe Huawei обяви редица нови съвместни инициативи с водещи компании. Сред тях са:

  • Huawei си сътрудничи с Microsoft за създаването на изцяло флаш базирано to решение Azure Stack, което да ускори разработката на хибридни облачни услуги.
  • Huawei и италианският оператор TIM представиха съвместно SD-WAN решение, което да помогне на предприятията да оптимизират своите мрежи.
  • Huawei и Digicom подписаха споразумение за разбирателство (MoU), което предвижда съвместна работа върху терминали за смарт паркиране и OpenCloud.
  • Подобно споразумение Huawei сключи и с WAGO, като двете компании ще разработват решение за автоматизация и управление на енергийната ефективност на умните фабрики.
  • Huawei и Eluminocity ще разработват съвместни иновации за развитие на интелигентния град. Двете компании вече са разработили решение за умно улично осветление. А заедно с германската Zolitron Technology e създадено цялостно решение за умно сметосъбиране.
  • За целите на смарт базирано шофиране Huawei е разработила мобилен център за данни (MDC). Монтиран в товарен автомобил, центърът предоставя енергийно ефективни високопроизводителни изчисления с много малка латентност. MDC представлява отворена хардуерна изчислителна платформа, която може да е използва от автомобилни производители, T1 доставчици и външни разработчици на алгоритми, които да създадат и адаптират приложения за автоматизирано шофиране.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X