Операторски Технологии

По-бърза ли е WiFi от мобилната връзка?

Network World

Често се приема, че WiFi връзката надминава като скорост дори най-модерните технологии за пренос на клетъчни данни, но това не винаги е вярно. В редица държави WiFi връзката определено отстъпва. Според проучване на OpenSignal мобилните данни имат по-бърза средна скорост от WiFi точките за достъп в цели 33 страни, разпределени в различни географски райони на Европа, Африка, Латинска Америка и Близкия Изток. На някои места разликите са гигантски. Обичайно обаче те са в рамките на 10 Mbps на места като Австралия, Оман и Чехия. На други - като Австрия, Иран и Южна Африка - ножицата се отваря значително повече.

Има много държави, в които клетъчните и WiFi мрежите са в сериозна конкуренция. Като цяло не е изненадващо, че WiFi има ясно изразени предимства в страните, където домашните широколентови услуги са сравнително бързи, като например Хонг Конг, Сингапур, Южна Корея и САЩ. Но има и места по света, където мобилната връзка осигурява значително по-добро представяне. В Ливан например скоростта за сваляне е с 25Mbps по-бърза, когато се използват клетъчни данни, отколкото при употребата на WiFi.


Според OpenSignal, констатациите в проучването водят до извода, че потребителите и производителите на устройства трябва да преосмислят тезата за по-добрата WiFi връзка. Може би, тя е била напълно меродавна в началния стадий на развитие на мобилните технологии, но в ерата на LTE това вече определено не е така, а и WiFi има свои собствени проблеми като пренаселените мрежи например. И всичко това преди навлизането на 5G технологията, която обещава много.


По-бърза ли е WiFi от мобилната връзка?

© Network World, Networkworld.bg


Разбира се, WiFi има своите предимства, когато става дума за локални мрежи, но с времето като нищо може да се окаже, че обикновените потребители използват в много по-голяма степен мобилните данни.  

В България потребителите на смартфони получават по-добра услуга от WiFi мрежите в сравнение с мобилните, показва доклада на OpenSignal:


По-бърза ли е WiFi от мобилната връзка?

© Network World, Networkworld.bg





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X