Операторски Технологии

Nokia обяви съкращения на служители, свива разходите със 700 милиона евро

Владимир Владков

Nokia обяви съкращение на работни места като част от програмата си за свиване на разходите, която трябва да спести €700 млн. оперативни и производствени разходи до края на 2020 г. В изявлението на финландския производител пише, че €500 милиона от свиването на разходите са свързани с оперативните разходи.

През третото тримесечие компанията е успяла да намали чистата загуба от €183 млн. през 2017 г. на €79 млн., макар че продажбите са спаднали леко от €5,5 млрд. за Q3 2017 на €5,4 млрд. за същия период на 2018 г. Повече от половината от печалбата на компанията е генерирана от патентните лицензи, продавани на други производители. Nokia обяви, че е удължила патентното си споразумение със Samsung, което изтичаше в края на 2018 г.

„Nokia планира тези спестявания да дойдат от широк кръг области, включително инвестиции в дигитализацията, за да се стимулира повече автоматизация и продуктивност... консолидирането на някои вътрешни дейности и по-нататъшно намаляване на недвижимите имоти и други режийни разходи“, се казва в съобщението, като се добавя, че планираните промени ще доведат до намаляване на броя служители в световен мащаб, но подробности не се дават.

Раджийв Сури

Изпълнителният директор Раджийв Сури заяви, че планът „е логичната стъпка, която трябва да се предприеме, за да завърши програмата за икономия на разходи, свързана с Alcatel-Lucent“. Тази програма имаше за цел спестяване на 1,2 милиарда евро. „Тези действия са подходящи за нашия бизнес, но ние не ги приемаме леко, като се има предвид очакваното въздействие върху нашите служители. Ще се стремим да направим правилните неща за хората, засегнати от планираните промени, като действаме прозрачно и осигуряваме преход и подкрепа на онези, които се нуждаят от нея“, заяви Сури.

По отношение на 5G, той коментира, че първоначалният напредък на компанията в областта на 5G е много сериозен. „Продължаваме да увеличаваме нашите инвестиции в тази критична технология, а успехите ни при сделките за 5G подсказват, че сме в много добра конкурентна позиция“, добави шефът на Nokia.

В близко бъдеще компанията ще фокусира усилията си в 5G в бизнес групата за мобилни мрежи и разработваните от нея мобилни радио продукти. Индийската фабрика на Nokia e започнала да произвежда 5G радио оборудване. Заводът вече произвежда оборудване за 2G, 3G и 4G не само за индийския пазар, а и за над 100 други страни.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X