Операторски Технологии

Японските оператори ускоряват плановете си да пуснат 5G

Владимир Владков

Операторите в Япония работят упорито, за да стартират ограничен брой търговски 5G услуги още през 2019 г., ускорявайки графика, като пилотни внедрявания ще има по време на Световното първенство по ръгби, чийто домакин е Япония.

Първоначално операторите в страна смятаха, че Лятната Олимпиада в Токио през 2020 г. ще бъде техния основен „тестови полигон“. Но процесите, свързани с 5G, се развиват все по-бързо в глобален мащаб (предимно в САЩ, Южна Корея и Китай), така че японските телекоми също преразгледаха плановете си.

В японската преса се цитират изявления на NTT Docomo, KDDI и Softbank, че смятат да задействат ограничен кръг търговски 5G услуги още през 2019 г., преди да пуснат пълнофункционална 5G услуга за смартфони през 2020 г. Пазарният лидер NTT Docomo смята да дава под наем 5G устройства (макар и без да иска такса) по време на Световното по ръгби, което ще се проведе от септември до ноември 2019 г.

Междувременно процесът по отдаване на 5G спектъра все още продължава, като наличието на подходящи честоти е критично за операторите. Те вече провеждат активни тестове за 5G, сключиха и договори за доставка на оборудване.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X