Операторски Технологии

Решения за IoT и умен град допълват портфолиото на Cambium Networks

Владимир Владков

Владимир Владков

Адаптивна WiFi архитектура, повторно използване на скъпите и вечно недостигащи радиочестотни ресурси, интелигентно филтриране за автоматично блокиране на смущенията от мобилни 3G и 4G мрежи, както и бързо разгръщане на точки за безжичен достъп от операторски клас. Това са само част от предимствата на WiFi решенията на американския производител Cambium Networks, представени на семинар в София, организиран от дистрибутора на Cambium Ingram Micro.

Създадена след отделянето си от Motorola преди няколко години, Cambium e била фокусирана предимно върху сегмента на телекомуникационните оператори, за които доставя PtP и PtMP системи. Днес обаче разполага с много широко корпоративно портфолио, индустриални IoT решения, системи, обслужващи разнообразни приложения в свързания транспорт и интелигентния град, както и облачна платформа за управление на цялостната инфраструктура, заяви Кристиан Фабина, регионален търговски мениджър на Cambium Networks за Адриатика, Прибалтика, България, Турция и Грузия.

Кристиан Фабина, регионален търговски мениджър на Cambium Networks за Адриатика, Прибалтика, България, Турция и Грузия.

Според него в света са инсталирани повече от 8 милиона продукта на Cambium, която има повече от 600 служители и развойни центрове е САЩ, Англия, Индия и Киев (където се разработват софтуерните приложения на компанията). “За нас е важно, че предлагаме оборудване и на корпоративни клиенти от операторски клас, като всички наши продукти са тествани за вибрации, за влажност, за температура, имаме дори специално оборудвани бусове, които тестват в полеви условия как работят системите ни“, поясни Фабина.

Освен за граждански комуникации, системите на Cambium, например PTP 700, се използват и за специални приложения в областта на отбраната, обществената безопасност, гранична полиция и други. „Системата ни е много по-мощна и доста по-евтина от конкурентните предложения, затова в страните от НАТО тя се използва масово“, изтъкна Фабина. Решението осигурява 128/256-битово AES криптиране, поддръжкa на Radius сървър и е съвместимо със стандартите FIPS 140-2 Level 2 и NIST.


Приложение на Massive MU-MIMO

CnMedusa е най-новата технология на Cambium, разработена и пусната в търговска експлоатация през септември 2016 г., която комбинира редица иновативни радиочестотни (РЧ) технологии и модерна схема на радиочиповете. Внедрена в решенията за доставчици на безжичен достъп като PMP 450m, тя осигурява връзка на разстояние до 64 км с капацитет 450 Mbps, ако се използва един 20 MHz канал, и над 800 Mbps при използване на 40 MHz канал.

„Това е първото търговско приложение на технологията за масиран многопотребителски MIMO достъп (Massive MU-MIMO), като системата дава възможност за едновременна комуникация с до 7 абонатни модула“, обясни Фабина. Тази дигитализирана платформа е базирана на FPGA и всички настройки и функции могат да бъдат програмно променяни, допълни Себастиан Опиела, регионален технически мениджър в Cambium Networks.

Базовата станция PMP 450i харчи типично 10 вата типично (15 вата пикова мощност), като с 90-градусова секторна антена осигурява усилване от 17 dBi. „Предимството на cnMedusa са възможността за обслужване на много абонати през един по-тесен канал, тъй като на много места не можете да използвате по-голям спектър“, коментира Опиела.

Базовата станция може да осигури до 500 Mbps през един 20 MHz канал. Теоретичната пикова пропусквателна способност на най-новия модел с технологията cnMedusa - PTP 550, е 1,6 Gbps, а на практика може да бъде постигната реален капацитет от 1,4 Gbps при TCP/IP трафик, допълни специалистът.

Именно оптималното използване на РЧ спектър е едно от големите предимства на тези решения, като Cambium разчитат на няколко иновативни радиотехнологии. Една от тях е режим за формиране на насочени към клиентски модул лъчи (beamforming режим), което намалява смущенията от други източници. Решенията разчитат и на онлайн спектрален анализатор за динамично оптимизиране на спектъра.

С помощта на адаптивното кодиране и модулация (ACM) станцията автоматично и в зависимост от метеорологичните условия увеличава и намалява модулацията, за да не се прекъсва трафикът, макар и връзката да е с намален капацитет. Използва се и технология за йерархичен QoS, като се осигурява еднакво третиране на трима или повече оператори и на техните услуги, а за всеки от тях вътрешно се прилага приоритизиране на услугите по техен избор. Компанията използва и собствен протокол за радиокомуникация, който силно намалява латетността. Предаваните пакети са само по 64 байта, така че ако има нужда от препращане на даден пакет, се изпращат отново само 64 байта. Това сериозно намалява служебното натоварване и увеличава полезния трафик.

Рационалното използване на спектъра разчита и на т.нар. GPS синхронизиране. Технологията позволява синхронизиране на всички базови станции на Cambium, работещи в съседни сектори, като те започват едновременно да предават и да приемат, което значително намалява взаимните смущения, които съпътстват употребата на няколко сектора без тази синхронизация, обясни Себастиан Опиела. Друго предимство на технологията на Cambium e обединяване на каналите (channel bonding) от различни спектри за увеличаване на общата пропусквателна способност.

Новата серия PtP 550 например използва канали с ширина 20, 40 и 80 MHz, като спектралната му ефективност е впечатляваща - 8,75 bps на 1 Hz (макар че в моделите PtP 670, заменящи радиорелейни линии, тя е още по-висока – над 10 bps на 1 Hz). Системата позволява обединяване на каналите от РЧ спектър в спектъра от 5,150 до 5,950 GHz, например канал A с ширина 20 MHz с канал B с ширина 80 MHz, както и всички други комбинации (20 с 20MHz, 20 с 40MHz, 40 и 80MHz. При комбиниране на два напълно чисти канал по 80 MHz устройството осигурява пропусквателна способност до 1,4 Gbps, обясни Опиела. Базовата станция, реализирана като система в един чип (SoC), използва два радиочипа за всеки канал и поддържа балансиране на натоварването. Третият чип в системата само анализира спектъра, но в бъдеще ще може да променя каналите при откриване на влошени РЧ условия.

P2P системите намират приложение като backhaul връзка за системите за видеонаблюдение, като Wifi backhaul, за IPTV услуги и др.

РТС БГ, един от основните партньори на Cambium у нас, е изградила критична свързаност в Родопите, базирана на PTP450i от ТВ кула "Снежанка" до село Гела за възстановяване на жизненоважните комуникации в селото. Освен това специалисти на РТС БГ са изградили мрежа за предоставяне на услуги в "последната миля" в над 100 крайни точки в азиатската държава Мианмар (до 1989 г. позната с британското си име Бирма). Мрежата е базирана на системите еPМP 2000 и Force180 на Cambium Networks.

Интелигентни точки за достъп cnPilot

Първата интелигента AP се появи през 2016 г. след отделянето на Cambium от Motorola, каза Фабина. В момента в портфолиото на компанията има 3 модела за вътрешносградна инсталация и 4 модела за външен монтаж.

Вътрешните модели са cnPilot Е410 (поддържа до 256 потребители и 16 SSID мрежи), Е600 (с MU-MIMO, инсталирано в хърватски автобуси с връзка към 3G) и E430, полезно решение за хотели и ресторанти, поддържащо стандарта 802.11аc Wave2.

Моделите за инсталиране на открито cnPilot e700, e500, e501S и е502S също поддържат до 256 потребители и 16 мрежи с изключение на е700, осигуряваща бърза интернет свързаност на до 512 потребители. Точките за достъп са снабдени и с подгряващ механизъм, за да работят добре и при минусови температури, поддържат динамично ограничаване на трафика по клиент, разполагат и със спектрален анализатор.


Решения за IoT и умен град допълват портфолиото на Cambium Networks

© Владимир Владков, Networkworld.bg

Интелигентни точки за достъп cnPilot

Управлението на цялата мрежа

се осъществява чрез облачно базираната платформа cnMaestro, даваща видимост над цялата безжична мрежа с Cambium устройства, включително PtP връзки, PtMP достъп и WiFi. Платформата предоставя неограничена мащабируемост, тествана е с различни виртуализиращи сървъри като VMware vSphere, Oracle VitrualBox, Amazon VPC и други. Платформата е подходяща за управление на безжичната връзка в училища, кампуси и други обекти.

Ново интересно мобилно приложение е cnConcierge, което дава възможност на рецепционисти в хотела да генерират ваучери за интернет достъп и да ги изпращат през SMS или е-поща до клиенти на хотела. Безжичните системи на Cambium са реализирани от RTS-BG в няколко хотела в Банско, включително Balkan Jewel Resort и Saint George Palace, както и в хотел Gloria Palace в София.

Сред най-новите проекти в България, реализирани с Cambium, са стадион Юнак, където Vivacom и RTS-BG осигуриха цялостно WiFi покритие за т.нар. Фен зона. В нея над 1600 зрители можеха да наблюдават на голям екран срещите от Световното първенство по футбол в Русия. Вторият проект отново е с Vivacom, спонсор на състезанието Red Bull Soapbox Race на столичния бул. „Черни връх“. РТС БГ планира и изгради Wi-Fi мрежа за свободен достъп и подсигури високоскоростен и надежден достъп до интернет за представителите на медиите и VIP зоната с устройства на Cambium.

Решения за умния град и индустриални IoT

За да отговори на търсенето на смарт решения като интелигентен транспорт и умно улично осветление, прецизно земеделие, управление на SCADA системи, IP устройства в нефтената и газовата индустрия, Cambium разработва и платформата cnReach. В момента портфолиото включва 4 различни радиоустройства – с 1 и с 2 радио, с опционални 8 порта за аналогови и цифрови входове/изходи за директна връзка с всички видове сензори, включително поддръжка на разпространените SCADA протоколи като DNP3, Modbus RTU и Modbus TCP.

“Решенията работят в различни топологии - PtP, PtMP, релейна линия, поддържа режим на адаптивна модулация, а криптирането е с 256-битов AES алгоритъм. С 3 устройства можете да покритие над 300 км”, обясни Опиела. CnReach харчи само 2 вата и може да се захранва със соларен панел, допълни той, като заяви, тези продукти са налични в Европа от юни т.г. До края на 2018 г. се очаква компанията да пусне LoRa шлюзове и собствени датчици за движение, за влажност, за температура и други. „За други ще разчитаме на Bosch и други партньори от екосистемата на LoRa”, коментира Фабина.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X