Операторски Технологии

OneWeb ще развива 5G на базата на сателити

Владимир Владков

Сателитната свързаност е недооценен елемент в мобилната 5G мрежа, но може да играе ключова роля при предоставянето на достъп от ново поколение в области, които са извън обхвата на наземните оператори, заяви Вивек Джамб, главен търговски директор на сателитната компания OneWeb.

Всички мобилните оператори в САШ са се насочили към гъстонаселените градове, за да стартират своите 5G услуги, но според Джамб OneWeb се фокусирала върху преодоляване на недообслужваните селски и отдалечени райони. Той твърди, че без сателитни мрежи разширяването на достъпа е икономически и технически невъзможно. „5G няма да е интегрирана в обществото и бизнеса така, както бе замислена“, смята Джамб.

Флотилията от сателити на ниска околоземна орбита на OneWeb ще работи 30 пъти по-близо до земната повърхност от повечето стари сателитни системи, осигурявайки скорости и времезакъснение, съизмерими с оптиката. Мрежата на OneWeb, която ще бъде пусната в експлоатация през 2019 г., ще предлага първоначално скорости над 500 Mbps с латентност под 50 милисекунди.

Сравнение на сателитите на OneWeb с традиционните сателити на геостационарна орбита. Снимка: OneWeb

Компанията ще се опитва да вдигне тези скорости до 2,5 Gbps чрез второто си поколение сателити, които са планирани за 2021 г.

Според Джамб, точно както и наземните мрежи, сателитните системи ще могат да поддържат редица приложения, включително мобилни комуникации и бекхол свързаност, Интернет на нещата, мобилно образование, здравеопазване и правителствени приложения, както и свързаност на кораби и самолети.

OneWeb е подкрепена от много известни компании, включително SoftBank, Qualcomm, Virgin Group, Airbus Group, Hughes Network Systems, Intelsat и Bharti Enterprises.

Стандартизиращата организация 3GPP също признава ролята на сателитите в 5G екосистемата. През януари тя стартира две работни групи, проучващи техническите аспекти на интеграцията на сателитните мрежи в 5G инсталациите.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X