Операторски Технологии

Немска фирма създаде гъвкав радиошлюз за IoT приложения

Владимир Владков

Новият радиошлюз ORIO-G30218, разпространяван от немския дистрибутор Acceed, осигурява гъвкаво и достъпно решение за пренос на серийни данни и комутационни сигнали чрез разнообразни късообхватни и мобилни телекомуникационни протоколи. Този радиошлюз е много подходящ за IoT приложения, интелигентни сградни технологии и системи за умния дом, когато има нужда от записване, регистриране и обработка на данни от голям брой датчици.

Интернет на нещата изисква запис на многобройни стойности от измервания, данни и сигнали, които след това се зареждат в мрежата за автоматизирана обработка. Именно в този случай радиокомуникациите често са много по-практични от директните кабелни връзки. В зависимост от ситуацията се прилагат различни радио протоколи, фокусирани респективно върху пропусквателната способност, скоростта, спестяването на енергия или ценовата ефективност. „Именно затова новият радиошлюз ORIO-G30218 предлага поддръжка на толкова голям брой протоколи“, обясняват от Acceed.

ORIO-G30218. Снимка: Acceed 

ORIO-G30218 предоставя 4 цифрови входа и изхода и 2 серийни интерфейса. 2 от цифровите входове работят с и без външен захранващ източник. Серийните интерфейси работят със скорост до 921.6K. Modbus, Поддържат се протоколите MQTT (протоколът, разработен специално за междумашинна комуникация) и CoAP (Constrained Application Protocol, който често се определя и като „HTTP за IoT“. Устройството работи в много широк температурен диапазон – от -40 до +75 °C, така че то може да бъде монтирано в кутии, комутационни шкафове и кабелни канали. Конфигурирането и обновяването на фърмуера ставате през порт micro USB в предната част на шлюза.

Освен това шлюзът предлага и разнообразни радио протоколи, като част от тях пестят енергия, а други предлагат бърз пренос на данни в локални мрежи или в LTE мобилни мрежи. Интегрирани са протоколите NB-IoT (narrow band-IoT), CAT M1 и CAT 1 (LTE), както и ZigBee, и LoRa.

  • Tехнологията NB IoT изразходва много малко енергия и чрез нея устройствата в мобилните комуникационни мрежи могат надеждно да пренасят малки количества данни.
  • IoT и M2M устройствата могат да работят с LTE Cat M1, ако средните нива на пренос на данни са достатъчни (около 375 kbit/s в двете посокиО. Дългият живот на батерията и големият обхват в сравнение с 2G, 3G или LTE Cat 1. са предимства за тези технологии.
  • По същия начин LoRa е оптимизирана от гледна точка енергийна ефективност. С тази технология се постигат по-висока пропусквателна способност на uplink връзката, т.е. преносът е предимно от IoT датчиците към мрежата. LoRa използва европейски радиочестотни обхвати и е подходяща за пренос на малки обеми данни на разстояние от 3 до 12 км.
  • Със скорости над 10 Mbp към клиента и 5 Mbps към мрежата LTE Cat 1 е по-подходяща за пълнофункционални M2M и IoT приложения, както и за поточни видео и гласови услуги върху LTE. Сред приложенията са също отдалечена диагностика на пациенти чрез пренос на видео, логистични приложения и други.
  • И накрая, стандартът ZigBee е проектиран за приложения, които работят с минимална елекетроенергия и генерират малко данни. Това са приложения като автоматизация на дома, сензорни мрежи и контролери за осветлението. Фокусът на ZigBee са разстояние в рамките на не повече от 100 метра.

Радиошлюзът ORIO-G30218 предоставя голяма гъвкавост за всичките тези разнообразни приложения на Интернет на нещата. Веднъж конфигуриран в система, той може да бъде използван и за други проекти, включително изискващи различна радиовръзка, допълват от Acceed.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X