Операторски Технологии

Qualcomm и Ericsson твърдят, че тестват първото 5G устройство

Владимир Владков

Qualcomm работи съвместно с Ericsson, за да постигне „критично важна стъпка“ по пътя към новите 5G смартфони, които трябва да се появят през първата половина на 2019 г.

Двете фирми осъществиха 5G NR разговор, съвместим със стандарта 3GPP Release 15, чрез „мобилно тестово устройство с форма фактор на смартфон“, използвайки радиочестотния спектър в милиметровия обхват в режим non-standalone (NSA). При теста е използван модемът Qualcomm X50 5G и радиочестотна подсистема, както и търговски достъпна 5G NR радио база AIR 5331 на Ericsson и „baseband“ продукти на шведския производител.

„Да успеем да впрегнем в работа милиметровите вълни в смартфоните се смяташе от мнозина за „невъзможно предизвикателство, но тази демонстрация показа, че ние сме на път да осигурим на потребителите 5G изживявания в милиметровия обхват“, коментира Кристиано Амон, президент на Qualcomm.

Според вицепрезидента на Ericsson Фредерик Джедлинг, осъществяването на тестове за съвместимост в новите милиметрови честоти дава на потребителите на компанията, т.е. на операторите, повече възможности за разгръщане на мобилните мрежи, а на потребителите – по-високи скорости.

Операторите се стремят да разгърнат по-бързо своите 5G мрежи и наличието на устройства е важен елемент. Много телекоми предпочитат да стартират 5G с услуги за фиксиран безжичен достъп (както стартира навремето и WiMAX), така че за тях липсата на мобилен телефон не е толкова критично, но други оператори се стремят да предложат услугите и на портативни широколентови устройства.

Наличието на 5G устройства се разглежда и като начин за диференциране на все по-масовия и конкурентен пазар на смартфони.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X