Операторски Технологии

НАСА ще изпраща с лазери данни от Космоса към Земята

Владимир Владков

От началото на 2019 г. НАСА ще започне да използва лазерна комуникационна технология, която „ще даде възможност за изпращане на по-голямо количество научни данни от Космоса“. Лазерната технология е по-удобна за преноса на данни от класическите радиовълни, особено от гледна точка на капацитета, а освен това е по-защитена, обясняват от НАСА плановете си.

Лазерните сигнали от Космоса ще бъдат много по-трудни за „хакване“ от остарялото радиооборудване, тъй като сигналите ще са по-концентрирани. Освен това по-високите честоти предоставят по-голям пропусквателен капацитет. Допълнително предимство на лазерното оборудване е, че то е по-леко, а това ще позволи провеждането на по-дълги мисии.

„Лазерните лъчи, които са форма на светлинни вълни, се разширяват с много по-ниска скорост от радиочестотните вълни, които традиционно пренасят космически данни, заявиха от отдела за космически комуникации и изследвания на НАСА. - Следователно те покриват по-малко площ и по този начин са по-трудни за прихващане.“

НАСА е започнала да тества сателитен полезен товар за този свой проект. Модулът LCRD „Демонстрация на лазерни релейни комуникации“ (Laser Communications Relay Demonstration - LCRD) ще изпраща данните към Земята 10 до 100 пъти по-бързо от съществуващото радио. Това означава, че с новата технология карта на цялата повърхност на Червената планета в стил Google, ще „пътува“ до Земята за 9 седмици вместо за 9 години, ако тя бъде изпратена чрез сега използваните радиокомуникации. 

Предизвикателства пред лазерните комуникации

Използването на лазера обаче не е толкова лесно, обясняват от НАСА. Това се дължи отчасти на въртенето на Земята, съчетано с времевия период, нужен на данните да достигнат назаемната станция от космическия кораб (макар и по-бързо от радиото), а това означава сложни изчисления на времево съгласуване и определяне на точното местоположение, до което трябва да стигнат тесните лазерни лъчи. Традиционните радиокомуникации просто „изхвърлят“ данните от Космоса близо до наземния приемник, докато лазерното оборудване трябва да е свързано непрекъснато по време на предаването.

Агенцията смята да използва специален заключващ насочващ механизъм Идеята е, че телескоп на космическия кораб, преминаващ по предварително определен график, прихваща откриващия сигнал, изпратен от наземната станция. Това ще позволи на предавателя да се „закачи“. Огледала в лазерния модулатор на космическия апарат ще бъдат управлявани от сензори, като те ще изпращат лазерния лъч към земята.

Използвайки LCRD, НАСА се стреми да постигне скорост 1,24 гигабита в секунда чрез геосинхронизирана оптична връзка с две наземни станции. Първият полет, който ще се осъществи от Космическия център Goddard на НАСА в Грийнбелт, щата Мериленд, се очаква през следващата година. Експериментът LCRD 2019 „ще изпрати лъч от лазерни сигнали на почти 25 000 мили от наземна станция в Калифорния към сателит на геостационарна орбита, а след това ще препредаде този сигнал на друга наземна станция“, обясняват от НАСА на уебсайта си.


Други приложения на лазерното предаване на данни

Други организации като поделението X на Alphabet са проявили интерес към използването на лазерно базирани носещи, но само на Земята. Компанията X например е създадена като Интернет доставчик, който вместо да използва безжична или кабелна свързаност, постави кутии с лазери FSOC (Free Space Optical Communications), които имат пряка видимост помежду си.

Работата на НАСА включва и разработки в областта на мрежите. Едно от постиженията е начинът за изпращане на данни на големи разстояния без големи обеми служебна информация и без загуби. Наскоро Networworld писа за използването на мрежа, толерантна към прекъсвания или забавяния (Disruption or Delay Tolerant Networking). Протоколът трябва да гарантира доставката, когато трафикът е повреден. Облаците например могат да бъдат проблем. Тази идея за мрежова връзка може да се използва и в наземния интернет - тя работи чрез съхранение на данни във възли, а не в първия предавател, който ги изпраща.

„Тестването на лазерни комуникации при геостационарна орбита, каквото ще направи LCRD има практическо приложение и за преноса на данни на Земята“, казват от НАСА. Всъщност компанията X каза, че нейния Интернет проект FSOC е вдъхновен от тестовете на балоните FSOC в стратосферата.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X