Операторски Технологии

Китай планира мегаоператор, развиващ 5G

Владимир Владков

Китай обмисля сливане между China Unicom и China Telecom, два от трите водещи оператора в страната, като това е опит да се ускорят 5G инвестициите и страната да се конкурира по-добре със САЩ, пише агенция Bloomberg.

Източници са заявили пред Bloomberg, че лидерите на Китай са разгледали внимателно предложение за обединяването на двете гигантски компании, но окончателно решение не е взето.

Все пак Unicom обяви, не знае за такава сделка, а China Telecom, Администрацията за наблюдение на държавните активи (която отговаря за контрола над държаните компании) и Министерството на индустрията и информационните технологии на Китай не са пожелали да коментират съобщението.

И двата оператора са собственост на държавата, като общата им оценка е над $77 милиарда, според пазарни оценки, излезли след статията в Bloomberg.

China Unicom е вторият по големина оператор в Китай с над 302 милиона абонати за първото половина на 2018 г., третият China Telecom има 282 милиона абонати, докато лидерът China Mobile е с 906 милиона абонати, по данни на GSMA Intelligence.

Според предложението сливането на двата телекома би създало втори по големина оператор не само в Китай, а на световния пазар, което би подпомогнало 5G амбициите на правителството.

Планове за сливането на двете компании се обсъждат от години, но досега нищо не се е случвало. Увеличаващото се напрежение между Китай и САЩ обаче, което може да е начало на нова търговска война, би ускорило подобно решение.

Китай превърна развитието на 5G в задача от първостепенно значение, особено след като САЩ наложи забрана за внос на китайския производител ZTE, което принуди компанията да замрази операциите си, макар че след тоева бе постигнато споразумение с президента Тръмп.

Намаляването на броя на телекомите в Китай на два показва, че китайското правителство поставя глобалните си интереси пред местната конкуренция. На повечето пазари в света работят 3 или 4 големи телекома.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X