Операторски Технологии

Cable Европа поиска регулаторите да оставят 5G спецификациите на индустрията

Владимир Владков

Бивш ръководител на Федералната агенция за мрежите на Германия смята, че регулаторите могат да помогнат много за ускореното развитие и внедряване на 5G, ако не се месят в усилията за стандартизация на технологията.

Матиас Курт, който в момента е изпълнителен председател на индустриалната организация Cable Европа, обясни, че разработката на спецификациите за 5G трябва да остане в ръцете на телеком индустрията, тъй като глобалното естество на този бизнес означава, че е нужно международно сътрудничество.

„В стария свят на GSM комуникациите нямахме международни стандарти, имахме понякога регионални стандарти и това не бе добро решение за съвместната работа на мрежите, не бе добро и за потребителите, както и за компаниите. Глобалното сътрудничество за 5G стандартите показа, че индустрията си е научила урока и не трябва да позволява на никого да се намесва в това международно сътрудничество“, заяви той.

Матиас Курт, изпълнителен председател на индустриалната организация Cable Европа

Регулатори и политици често поставят нереалистични цели пред мобилната технология по отношение на покритие, надеждност и скорост на преноса на данни, които индустрията не би могла да постигне без огромни инвестиции и свързания с тях риск, каза Курт. Политиците и регулаторите трябва да поставят реалистични цели пред разгръщането на 5G, вместо да се опитват да „пришпорват“ внедряването. Преходът към 5G ще е по-скоро еволюция, а не „среднощен удар“.

Курт обаче признава, че регулаторната намеса е необходима, но по отношение на осигуряването на достатъчен радиочестотен спектър, както и провеждане на политики за стимулиране на инвестициите.

Той отбеляза, че „компаниите плащат милиарди за правата да използват РЧ спектър при предишни търгове в Германия, но бизнес сценарият за 5G може да е доста рисков без яснота за търговете и ползите за инвеститорите. „Как да отида при инвеститор и да му кажа „вложи десетина милиарда“, но възвръщаемостта ще е съмнителна, тъй като някой, който не толкова заинтересован, ще получи същата печалба?“, каза той.

Нужна е повече яснота за спектъра, тъй като това ще позволи на операторите да планират бъдещето си. Технологичната иновация е критично важна не само за мобилните пазари, а и за цялата ни индустрия“, отбеляза Курт.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X