Операторски Технологии

Пат Гелсингер: Реалното изграждане на 5G ще започне през 2020 г.

Владимир Владков

Телекомуникационният сектор е на вълна стратегии за бързо внедряване на 5G мрежи. В съзвучие с тази тенденция главният изпълнителен директор на VMware Пат Гелсингер заяви на конференцията на компанията, че „реално“ изграждането ще даде резултати през 2020 г.

 

„Ние сега създаваме архитектурните рамки, определяме инфлексните точки и първите потребители, които ще предприемат големите архитектурни промени към 5G. Така че реален резултат от 5G, включващ и новия спектър, антени, бекхол линии, услуги и сценарии за употреба, ще има най-рано през 2020 г.“, добави той.

„Ние се стремим да бъде предпочитана платформа, която да се използва от хората, изграждащи своята NFV инфраструктура. В тази област 6 от 10 големи телекома в Европа са наши клиенти, а днес NFV платформата на VMware вече обслужва някои виртуализирани приложения (VNF). „Над 100 от тези функции вече работят върху платформата на VMware, имаме подобни реализации в Азия (чрез NTT) и в САЩ“, добави той.

Гелсингер заяви, че VMware вече работи с някои австралийски оператори, но не посочи за кои NFV продукти са сключили договори. През септември миналата година Vodafone Group подписа споразумение за софтуерни лицензи с производителя, което й осигурява достъп до редица продукти.

На събитието VMworld 2018 в Лас Вегас Гелсингер посочи, че телекомуникационният бранш е „горещ пазар“ за общността, който предоставя огромни възможности за виртуализация. „Центровете за данни и облаците днес са виртуализирани на 80%, каза той. - Телеком мрежите са виртуализирани под 10%, а тази индустрия е толкова голяма за нас, с цялата тази „невиртуализирана зона“, че ни предстоят огромни проекти, свързани и с навлизането на 5G.“

Гелсингер смята, че бизнесът вече е спечелил няколко сделки, основно подпомаган от технологиите, които общността на разработчиците вече е „изчистила“. „Разработихме пътя за внедряване на тези „зрели“ продукти за виртуализация - vSphere, NSX и vSAN, които да внедрим в телекомуникационното пространство, каза той. - Телекомите са изключително загрижени за оперативната стабилност и времената на неработоспособност на услугите, ние решаваме тези проблеми.“

„Ние ще бъдем доста успешни в тази област, но трябва да докажем с нашите продукти, че те дават добавена стойност на индустрията“, коментира още Гелсингер.

Намерението на VMware да стъпи още по-здраво в телекомуникационния бранш бе подчертано с придобиването през август на технологията на Dell EMC и екипа, реализиращ пакета й Service Assurance Suite. Този софтуер се грижи за „здравословното“ състояние на мрежата, следи производителността й и анализира основните причини за проблеми на доставчиците на комуникационни услуги. Той пасва добре на NFV портфолиото за телекоми на Vmware.

Гелсингер намери време да потвърди позицията си относно „суперсилите“ на технологии като облака, мобилността, изкуствения интелект; периферните изчисления и Интернет на нещата. “Тези суперсили оформят всеки аспект на обществото - от здравеопазването до образованието, от транспорта до финансовите институции“, каза той, посочвайки два отделни пътя за „хибридни“ и за „публични“ облаци.

„Тези пътища съществуват съвместно, но днес всеки от тях е стимулиран от уникалните изисквания, обяснява той. - Хибридният облак е стимулиран от ИТ отдела, а операциите в публичния облак са насочвани от изискванията на бизнес отделите и от разработчиците.“

Той посочи, че VMware има над 15 000 потребители на vSAN и този продукт заедно VxRail са се превърнали в стандарт за хипер конвергентна инфраструктура.

 

Новите продукти

Наред с много от иновациите, демонстрирани от главния технически директор на VMware CTO Рей О'Фаръл, бе „открехната“ и вратата към блокчейн с отворен код, кръстен „Project Concord“. Тази технология има потенциал да изиграе критично важна роля в начина, по който фирмите си взаимодействат. Това не е просто още едно внедряване на блокчейн, заяви той.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X