Операторски Технологии

Колко ще струват лицензите за 5G?

Network World

В сряда, Nokia обяви лицензионна такса от 3 евро ($ 3,48) на устройство за своите патенти за 5G стандарт, съобщава VentureBeat. Ericsson предприема друга стратегия – прогресивна скала между $ 2.50 и $ 5 въз основа на цената на самото устройство. Qualcomm пък лицензира своите патенти за 5G за между 2.275%-3,25% от цената на устройствата.

По този начин цената на един съвременен смартфон може да бъде оскъпена $ 21. Около $ 13 от тях ще отиват за лидера в производството на чипове.

Притежателите на патенти до момента не са включили тези нови такси, така че цифрите могат и да се променята, което да свали лицензионните такси под $ 21, но участието на други компании в процеса, като Huawei, дава заявки да подейства в обратна посока.

Въпреки че не е известно точно какво плаща Apple за 4G технологиите за iPhone, се смята, че е значително повече от $ 21.

В момента Apple и Qualcomm са в глобална съдебна битка помежду си именно за лицензионни такси и пантенти. Apple започна войната през януари 2017 г. със съдебно дело в размер на 1 милиард долара, заявявайки, че Qualcomm злоупотребява със своята "монополна власт", като изисква високи такси за авторски права и лицензи.

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X