Операторски Технологии

Nokia разкри лицензионните си такси за 5G устройства

Владимир Владков

Nokia смята да събира от производителите на смартфони такси в размер на €3 на устройство за лиценза за своите „основни стандартни патенти“ за 5G New Radio (NR). Компанията публикува очакваните постъпления от тези лицензи преди пускането на първите 5G телефони в началото на 2019 г.

В изявление на Nokia се посочва, че тя очаква да завоюва „значителни позиции“ при стандартните основни патенти за 5G, които трябва да предоставя при „честни, разумни и недискриминационни“ условия (познати като FRAND). Тези условия и патентите често да били повод за съдебни битки и спорове между създателите на технологиите и производителите на смартфони, включително между Apple и Motorola, Apple и Samsung, Nokia и Apple, Apple и Ericsson.

Nokia ще работи върху лицензионните такси поотделно за другите устройства и ще общува със съответните индустриални участници за определяне на „лицензни модели, които са най-подходящи за тези индустрии“. Компанията добавя, че оценката за таксите са базирани на „сегашните предположения за патентното портфолио на Nokia в областта на 5G и очаквания ръст“.

В края на миналия месец Nokia обяви незадоволителни резултати за второто тримесечие на годината, но каза, че очаква по-добро представяне през втората половина на годината, тъй като се очаква разходите на операторите за 5G мрежи да се повишат през четвъртото тримесечие.

Оценките на Nokia за нивата на 5G лицензионните такси последваха подобни изявления от страна и на конкурентите Qualcomm и Ericsson.

През март Ericsson каза, че ще събира постоянна „роялти“ такса в размер на $5 за 5G NR апарат, поддържа много мрежи, но отбеляза, че таксите могат да спадат до $2,50 на устройство за апарати с много ниски средни продажни цени.

През ноември 2017 г. Qualcomm също обяви, че ще прилага роялти такса в размер на 2,2275 на сто от продажната цена на еднорежимен 5G клетъчен апарат (т.е. с поддръжка само на 5G мрежи) и по-висока такса от 3,25 на сто от цената на многорежимен смартфон с възможности за връзка с 3G, 4G и 5G мрежи. Таванът от $500 за цена на смартфон означава, че максималната такса, която ще плащат производителите, ще е $16,25 на устройство.

Според Илка Рахнасто, ръководещ патентния отдел на Nokia, съобщението на Nokia е важно за компаниите, които планират да пуснат 5G/NR съвместими мобилни телефони, чието пускане в търговската мрежа се очаква през 2019 г.

А новините за подобни модели зачестяват. През миналата седмица LG и Sprint заявиха, че ще пуснат първия „истински 5G смартфон“ в САЩ в началото на 2019 г., а Motorola разкри нов „закачащ се модул“ към своя нов смартфон Moto Z3, който ще му осигури 5G възможности. При пускането на новия Galaxy Note 9 Samsung също каза, че е разработила с оператори 5G телефон, който да се появи заедно със старта на търговските 5G мрежи през 2019 г.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X