Операторски Технологии

Verizon и Nokia тестват първия 5G мобилен разговор

Владимир Владков

Verizon обещава скоро да осъществи първия мобилен 5G разговор, като заедно с Nokia ще проведе т.нар. първа трансформация на сигнал New Radio (NR) към приемник, който се движи между два радиосектора.

Като част от този тест операторът ще пусне кола, снабдена с приемник и измервателно оборудване, която ще се движи между две радиостанции 5G NR, поставени върху сградата на Nokiа в кампуса на компанията в Ню Джърси. Системата, работеща в обхвата 28GHz, е успяла да прехвърли сигнала от единия радио сектор към другия.

Според Бил Стоун, вицепрезидент технологични развитие и планиране във Verizon постижението отбелязва значителен напредък в развитието на 5G технологиите. „Провеждането на тестовете не в лаборатория, а в реални „полеви“ условия ни доближава до изживяванията, които потребителите ще имат с мобилното 5G оборудване“, коментира Стоун.

Verizon наскоро заяви, че планира да пусне съвместима с 3GPP мобилна 5G услуга в началото на 2019 г., след като в края на тази година задейства и фиксиран безжичен 5G достъп (използвайки обаче собствен технологичен стандарт).

Новината от Verizon e поредната по отношение на напредъка на 5G, осъществяван от щатските оператори.  През февруари Verizon и Korea Telecom обявиха първата демонстрация на международен видеоразговор, използвайки т.нар. „предтърговска“ версия на 5G мрежа. Verizon по-късно се похвали с първия (според него) базиран на стандарти 5G мобилен разговор в милиметровия спектър.

T-Mobile САЩ също се ангажира с Nokia, като през юни осъществиха заедно първия двупосочен пренос на данни през милиметровия спектър, използвайки технология, базирана на стандартите 3GPP.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X