Операторски Технологии

Samsung представи 5G модем, съвместим с 3GPP

Владимир Владков

Samsung твърди, че е разработила първия в индустрията 5G модем, който е напълно съвместим със стандартите на 3GPP за 5G New Radio (NR), като той поддържа както радиочестотния спектър под 6GHz, така и милиметровите честоти. 

Модемът Exynos Modem 5100, който отговаря на изискванията на стандарта 3GPP Release 15, предоставя максимална скорост към клиента 2Gbps при радиовълни под 6GHz и до 6Gbps, ако използва милиметровия радиочестотен обхват. Скоростите са съответно около 1,7 пъти и 5 пъти по-големи спрямо преносния капацитет на предишния чип.

Той е изграден с помощта на 10nm производствен процес и поддържа предишните технологии за радиодостъп. Samsung обяви, че модемът ще е наличен до края на годината със съвместими RFIC, Envelope Tracking и възможности за управление на енергията.

Компанията добави, че е провела тестове за пренос от безжична NR клетка, използвайки 5G базова станция и прототип на крайно клиентско устройство, работещо с Exynos Modem 5100.

Индустриалната група 3GPP одобри стандартите 5G NR през юни, като те ще работят заедно с версията „non-standalone“ на стандарта 3GPP Release 15, приет през декември 2017 г.

Въпреки че Samsung твърди, че е произвела първия съвместим 5G модем, конкурентът Qualcomm още през февруари обяви, че е започнал да подписва с оператори и производители на устройства споразумения за тестове на нейният модем X50, макар че този продукт бе обявен пред финализирането на спецификациите за 5G NR.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X