Операторски Технологии

Търгът за 5G честотите в Италия привлече 7 кандидати

Владимир Владков

Италианското министерство на икономическото развитие (MISE) обяви, че 7 компании ще участват в бъдещия търг за 5G радиочестоти, който се очаква да донесе на италианския бюджет сума от порядъка на €2,5 милиарда.

Освен четирите големи оператора в страната – Telecom Italia, Vodafone Италия, новият мобилен оператор Iliad Italia и Wind Tre, в наддаването ще участват операторът с фиксирана оптична мрежа Fastweb, компанията за широколентови услуги Linkem и Open Fiber.

Компаниите ще наддават за лицензи в радиочестотните обхвати 649MHz до 790MHz; 3,6GHz до 3,8GHz; и по-високия спектър 26,5GHz до 27,5GHz. Една от целите на търга е да се появят нови играчи, които да са фокусирани върху бързото изграждане на инфраструктура, както и за използването на радиочестотен спектър, подходящ за 5G.

Търгът е планира да се проведе в края на септември, като половината от сумата €2,5 млрд. да бъде внесена още тази година. Раздаването на честотите обаче няма да приключи преди края на 2022 г.

Италианското министерство добави само Iliad, която започна да предлага своите услуги в Италия в края на май т.г., когато заяви, че има намерение да наддава за радиочестоти в спектъра 700MHz, като за новите играчи се прилагат специални условия.

На новите участници е разрешено да придобият до 3 блока от 2x5MHz в спектъра 700MHz, който досега бе запазен за телевизионните оператори. Телекоми с по 10MHz ресурс в двата обхвата 800MHz и 900MHz може да придобие до 2 блока.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X