Операторски Технологии

Регулаторът FCC обяви правилата за първите търгове за 5G честоти

Владимир Владков

Щатският телеком регулатор FCC представи плановете си да проведе три търга за 5G, като окончателно одобри правилата за продажбата на лицензи за радиочестотните обхвати 28GHz и 24GHz, като предложи и поощрителен търг за освобождаване на още 3 честоти.

На 14 ноември ще започне търгът за лицензите за обхвата 28GHz, а продажбата на блокове в диапазона 24GHz ще се проведе веднага след завършване на първото наддаване.

Както се очакваше, операторите трябва да подадат оферта поотделно за двата търга, като при двете наддавания ще има съвсем различни формати на оферирани и различни правила.

При първата продажба регулаторът ще предложи два блока по 455MHz в лентата 28GHz, като ще бъде следвана стандартната процедура за наддаване в няколко етапа за специфични блокове.

Продажбата на лицензи за седем блока по 100MHz в диапазона 24GHz ще използва формата часова фаза (“clock phase”), при която операторите оферират, а след това им се определят общи блокове. По време на втората фаза се определят спецификите на всеки разрешен лиценз.

FCC добавят, че ще бъде забранено използването на лицензите за „определени комуникации“ и ще бъде наложен кредитен таван от $25 милиона за малки фирми и 10 млн. за локални доставчици на услуги.

 

Третият търг

Федералната комисия разкри на 2 август и предложенията си за трети 5G търг за комбинирано определяне на честоти в спектъра 37GHz, 39GHz и 47GHz.

Преди раздаването на честоти FCC планира да промени радиочестотния обхват за използване в 100MHz канал и да проведе поощрителен търг. Процесът ще установи, дали организациите, които вече използват тези радиочестоти, предлагат плащания, за да освобождаване на обхвата: обикновено това става е под формата на намаляване на приходите, когато се продават ефирните честоти.

Подобен търг, при който радио и ТВ спектър бе освободен за безжични услуги, успя да набере $19,6 млрд. през февруари 2017 г., като получената сума бе доста под прогнозираната от FCC - $86,4 млрд. Слабият интерес доведе до значително по-малко предложен радиочестотен спектър.

Освен това FCC разкри и серия от мерки, които според комисията ще ускорят достъпа до физическа инфраструктура за инсталиране на мрежово оборудване.

Промените включват законодателни промени, свързани с преместване на съществуващия комплект на мачти преди инсталирането на ново оборудване и други мерки за оценка на местните и федералните закони за планиране, които биха могли да възпрепятстват разгръщането на бъдещите мрежи.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X