Операторски Технологии

Audi и Ericsson ще тестват 5G в автомобилното производство

Владимир Владков

Автомобилният производител Audi и доставчикът на телекомуникационно оборудване Ericsson обявиха, че планират употребата на технология 5G в автомобилното производство.

Споразумението между двете компании е подписан в централния офис на Audi в Инголщат, като те ще проучват потенциала на 5G за комуникационна технология, така че да отговаря на високите изисквания на автомобилното производство. Тестовете ще се провеждат в техническия център “Audi Production Lab” в Гаймерсхайм.

„Изцяло свързаната фабрика ще има значително въздействие върху производството от бъдещето, заяви главният ИТ директор на Audi AG Франк Лойд. - Мощна мрежова архитектура, която може да отговори в реално време, е изключително важна за нас. Като част от проекта с нашия партньор Ericsson ще тестваме възможностите, предлагани от 5G технологията за индустриални приложения в умната фабрика.“

5G обединява мобилните комуникации от следващо поколение, които ще разширят производителността на днешните мобилни мрежи така, че да обслужват бъдещите нужди на крайните потребители и на индустрията.

5G мрежите ще предоставят по-бързо и по-добро широколентово изживяване за потребителите, а за фирмите 5G ще даде възможност за развитие на нови приложения за всичко – от свързани превозни средства до смарт фабрики от бъдещето.

Тази технология има много мрежови характеристики, които са много важни за Индустрия 4.0 с все по-гъвкави и комплексни производствени процеси. Тя позволява по-бърз пренос на данни и по-голям мрежов капацитет, обещавайки и по-защитена свързаност. Ултраниската латентност осигурява кратки времена на реакция между оборудванията във фабричната система.

При първата фаза на проекта Audi и Ericsson ще тестват приложение с критично малка латентност, което ще използва безжично свързани производствени роботи, които ще са оборудвани със „слепващо приложение“, масово използвана техника в конструкцията на автомобилния корпус.

Лабораторията в Гаймерсхайм ще бъде оборудвана с концептуалната мрежа на Ericsson „Proof-of-Concept“ (PoC), която дава възможност за ранни внедрявания на 5G технологията.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X