Операторски Технологии

Европа сериозно изостава в сферата на малките клетки

Владимир Владков

Европа продължава да изостава по отношение на внедряването на малките клетки, а технологията ще е ключова за разгръщането на новите 5G, заявиха по време на конференцията за малките клетки редица експерти.

Дейвид Орлоф, председател на организацията Small Cell Forum, заяви, че „малките клетки са неразделна част от 5G. На практика има нужда и от по-голям капацитет, и от по-малка латентност, като и двата аспекта могат да бъдат решени чрез интеграция с малки клетки“, добави той.

„Европа обаче изостава, отбеляза Орлоф. Нуждаем се от нов начин на мислене, трябва да гледаме на нещата от друг ъгъл. В 5G ерата има нужда от голяма плътност в глобалната индустрия, затова трябва да разработим решения, които да гарантират наличието и на законова рамка, и на основите на тази индустрия.“

Според Орлоф в момента в света се наблюдават глобална синергия, но и глобални бариери пред разгръщането на технологията с малки клетки. Освен това има и регионални пречки, които забавят уплътняването на мрежите с тяхна помощ. „В САЩ например това важи за разположението на базовите станции. В Индия трябва да се справят с разходната част, а в Китай са фокусирани върху операциите. В Европа все още се търси бизнес полза и дали уплътняването на мрежите ще бъде доходоносно (за операторите)“, каза той.

„Азия върви напред, В Северна Америка се справят добре, подготвяйки работната рамка, като започват да разгръщат клетки, които поддържат NR. По този начин вече има инсталирана инфраструктура, която може да се включи в 5G, да работи в микровълновия обхват. Европа обаче е много далеч от това“, заяви председателят на Small Cell Forum.

Въпреки тези забавяния Small Cell Forum прогнозира нарастване на броя инсталирани „недомашни“ малки клетки в Европа. От 52 000 през 2017 г. се очаква през 2022 г. да работят над 310 000. Уплътняването на мобилната мрежа в големите градове не е единствената област за мобилните оператори. Предприятията също са важна движеща сила заради изискванията за по-високо качество на услугите и на IoT приложенията, а технологии като MulteFire и CBRS улесняват навлизането и на нови играчи.

„Мобилните оператори все още имат възможности, макар че те са достъпни и за нетрадиционен мобилен оператор. Виждаме все повече „разрушители“ в тази област, като редица примери има в Индия, но нови оператори „изникват“ също и в Япония. В Северна Америка и във Франция виждаме кабелни оператори, които се опитват да се конкурират в мобилното пространство. И ако не се реши проблемът с уплътняването в Европа, скоро и други ще си пробват силите“, заяви Орлоф.

„Бизнесът ни с малки клетки се удвои през последната година, макар че размерът му е много по-малък в сравнение с останалите продукти на Qualcomm”, заяви Ървин Гай, вицепрезидент на поделението за корпоративни и операторски малки клетки в Qualcomm Atheros. Голяма част от ръста се дължи на новопоявяващи се пазари, но част се дължи и на установени играчи в Северна Америка. За нас 5G представлява голяма възможност за растеж и при европейските телеком оператори.“

Освен при телекомите малките клетки намират приложение и в редица вертикални пазари. Орлоф заяви, че Small Cell Forum работи с партньори извън телеком сегмента. „Започнахме с хотелиерството, но виждаме перспективи в здравеопазването, а след това ще се насочим и към управлението на недвижими имоти“, каза той.

Според проучване на компанията за управление на недвижими имоти Cluttons 60% от родените през това хилядолетие (т.нар. millennials) ще искат намаление на наема, ако жилището разполага с лоша широколентова свързаност. “Строителният бранш работи по традиционния начин. Интересува се от доходността, стойността на недвижимата собственост, това са ключовите аспекти: „Заслужава ли си инвестицията?“ Операторите все още не са продали концепцията си да бъдат истинска комунална услуга, така че свързаността да е масова услуга като газа, електричеството и водата. Трябва да опитваме да върнем по-висока стойност на наемодателите, да им кажем, че „това е място, където наемателите се завръщат“, заявиха от Cluttons.

Редица доставчици на оборудване вече пускат 5G малки клетки. Наскоро Qualcomm обяви „първото в индустрията според компанията 5G NR решение, насочено към малките клетки и инсталации за отдалечено радио“. Компанията вече си сътрудничи с първите потребители, но мостри по технологията FSM100xx се очакват през 2019 г. Поддръжката на милиметров обхват, който е важен за разгръщането на малки клетки, е важна функция, както и поддръжката на честоти под 6GHz.

Ричи Пенг, президент на продуктовата линия от малки клетки в Huawei, добавя, че „когато говорим за 5G, трябва да мислим как да сме готови още от първия ден“. Към малките 5G клетки ще има различни изисквания за производителност в сравнение с макроклетките. Пропускателната способност ще бъде по-малка и като се имат предвид ограниченията на кутиите, технологията 4T4R MIMO, която вече се използва в LTE, ще бъде основната технология за вътрешносградна 5G мрежа“, докато за външните среди ще бъде налична и MIMO технология от по-висок клас.

 

Nokia „качи“ малки клетки в дроновете

Ако искате 5G мрежа, ще трябва да разчитате на малка клетка, разположена близо до вас. Разполагането обаче се сблъсква с много проблеми, особено в гъстонаселените градове, но Nokia Bell Labs смята, че е решила част от тях с помощта на дронове и тънки соларни панели.

Новото поколение клетъчни комуникации ще се нуждае от мрежи с по-голяма гъстота на малките клетки, предоставящи гигабитови скорости. Повечето днешни клетки на мобилните оператори са монтирани на радиокули или покриви и са на разстояния от поне 2 км. Монтажът им винаги е свързан с тежки процедури от общините и други власти, освен това се плаща солен наем, изгражда се оптична или медна инфраструктура от кулите до опорните кабелни мрежи.

За да предложи по-добра производителност на повече абонати 5G мрежата ще използва много по-високи честоти, които бързо затихват във въздуха, а още по-бързо в сградите. Именно затова се налага наличието на малки клетки, които да са не по-далече от 250 метра, което означава още главоболия за операторите.

Nokia F-Cell е експериментална LTE малка клетка, която не се нуждае от никакви кабели. Тя се захранва от соларни панели и общува с опорната мрежа на оператора чрез високоскоростна безжична връзка. В началото на миналата година компанията демонстрира работата на F-Cell над покрива на една от сградите на компанията в Сънивейл, Калифорния.

64-антенна система, която използва технология Massive MIMO, създава 8 радио лъча, които общуват с F-Cell клетки. Всяка клетка осигурява обща пропускателната способност на системата около 1 Gbps в съществуващи LTE мрежи, но предвиждани подобрения и използване на по-високи честоти тя може да нарасне до десетки гигабити в секунда, твърдят от Nokia.

F-Cell може да ускори проникването на малките клетки и да улесни разгръщането на 5G мрежите, добавят от Nokia Bell Labs.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X