Операторски Технологии

Трите оператора в Испания са похарчили €438 млн. в търг за 5G честоти

Владимир Владков

Telefonica, Orange Испания и Vodafone Испания похарчиха много пари в търга за радиочестотен ресурс от 200 MHz в обхват, подходящ за 5G мрежи, като испанското правителство успя да получи 4 пъти повече от първоначално заложената цена за този ресурс.

Vodafone Испания е спечелила най-големия РЧ ресурс, осигурявайки си 90 MHz в спектъра около 3,7GHz , като се е съгласила да плати €198 милиона. Telefonica ще плати €107 милиона за 50 MHz капацитет в обхвата 3.6GHz-3.8GHz, а Orange Испания ще плати около €132 млн. за 60 MHz РЧ ресурс в предлагания спектър.

Всеки оператор ще плати на годишни вноски, като всяка година се натрупва определена лихва. Общата сума, която испанското Министерство на икономиката ще внесе в държавната хазна, е над 1,4 милиарда евро, заедно с лихвите, разходите за резервиране на спектъра и другите такси, свързани с търга.

Другият испански оператор MasMovil, който също участва в търга, не успя да увеличи своя спектрален ресурс, подходящ за 5G, след като по-рано тази година получи 80 MHz в две отделни сделки. Операторът придоби 40 MHz от сателитната компания Eurona и ги комбинира с честотите, придобити от закупуването на B2B доставчика Neutra Network.

Търгът в Испания надхвърли значително първоначално заложената сума от €100 млн., като MasMovil и Telefonica побързаха да обвинят конкурентите, че са дали твърде много пари за ресурсите. MasMovil обяви, че е платила севдно 570 хиляди евро за 1 MHz, докато средната цена при търга е €2,2 млн. за 1 MHz.

Всички лицензи са валидни в продължение на 20 години. Европейските телекоми неотдавна настояваха скъпите лицензи да важат поне 25 години, както и честотите да могат да се продават и прехвърлят по-лесно.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X