Операторски Технологии

Нов антенен модул на Qualcomm отваря пътя за 5G смартфони

Владимир Владков

Qualcomm е създала няколко иновативни радиочестотни решения за 5G NR, работещи както в милиметровия РЧ обхват, така и в диапазона под 6GHz. Тези модули са проектирани за смартфони и други мобилни устройства. РЧ модули заедно с модема на Qualcomm Snapdragon X50 предоставят на OEM производителите компактно завършено 5G решение, което им дава възможност да се фокусират върху дизайна на смартфони. „Тандемът“ от тези решения ще предложи 5G покритие в гъстонаселени градски среди и в мащабно 5G NR покритие.

„Индустрията вече се насочва към 5G, а радиочестотните схеми и компоненти ще стават все по-комплексни и OEM трудно ще ги създават сами. Подобни компактни решения като тези на Qualcomm не само ще помогнат на OEM компаниите да ускорят пускането на смартони на пазара, без да се компрометира интегритета на устройствата и техния индустриален дизайн, производителност и цена“, обяснява Малик Саади, вицепрезидент стратегически технологии в ABI Research.

Миковълновият модул QTM052 е голямо постижение. Той съдържа всички РЧ компоненти – от антената до радио приемо/предавателя. Друга важна част от новината е скоростта, която Qualcomm е успяла да извлече, справяйки се с проблемите, свързани с вграждането на микровълново решение в толкова малък форм фактор. За много експерти в мобилната индустрия микровълният обхват се смята за непрактичен за мобилни устройства и мрежи въпреки огромната налична пропусквателна способност. Qualcomm обаче е „смалила“ и „опаковала“ в един чип своята милиметрова технология, като търговски мостри с минимално влияние върху цялостния индустриален дизайн вече са достъпни. Радиочестотните функции и антената на новия милиметров модул са жизненоважни за смекчаване на предизвикателствата на вълните в този милиметров обхват, тъй като употребата на до 4 модула, поставени в цялото устройство, може да доведе до много проблеми в практиката, като блокиране на сигнала от дланта на потребителя.

Телекоми като AT&T и Verizon в САЩ залагат на милиметровия РЧ обхват, който да стане неразделна част от техните бъдещи 5G мрежи, първоначално при внедрявания на фиксирана мобилна връзка, но след това предвиждат и еволюция към мобилна широколентова свързаност. Модулите на Qualcomm ще позволят на ОЕМ производителите да създадат 5G смартфони, които да са достъпни на пазара още през първото тримесечие на 2019 г., а на мобилни „горещи точки“ още в края на тази, 2018 г. Дотогава купчина производители на смартфони, най-вероятно набиращите сили китайски доставчици, които работят в тясно сътрудничество с Qualcomm, ще имат на пазара модели, които ще работят и в милиметровия, и в под-6Hz обхват. Следващата фаза ще бъде сваляне на разходите, така че останалите големи ОЕМ производители като Samsung, Apple и Huawei да вградят тези решения, а това ще помогне за бързата мащабна комерсилизация на 5G, обясняват от ABI Research.

Qualcomm пусна и 5G модули за РЧ спектър под 6 GHz – QPM56xx. Тези радиочестотни модули могат лесно да бъдат интегрирани с радиоприемо/предавател и да използват съществуващите LTE антени. Така Qualcomm създава цялостно РЧ решение - в комплект с 5G модема Snapdragon X50, работещо в няколко спектрални обхвата.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X