Операторски Технологии

Германският регулатор погна щатските технологични гиганти

Владимир Владков

Германският регулатор на телекомуникационния пазар Bundesnetzagentur смята, че щатските технологични гиганти като Google и Facebook, които предоставят електронни съобщителни услуги (кратки съобщения и е-поща), трябва да подлежат на регулация по същия начин, по който и телекомуникационните компании.

„Виждаме, че граничната линия между традиционните телекомуникационни услуги и уеб базираните услуги като [Google] Gmail и [Facebook] WhatsApp вече е доста размита. Потребителите често не виждат никаква разлика между тях“, заяви пред в. Financial Times Йохен Хоман, президент на Bundesnetzagentur, който регулира още пощите, снабдяването с газ и електроенергия, както и жп транпорта.

През 2014 г. регулаторът дори поиска от Google да регистрира своята услуга за електронна поща като телеком оператор, като това стигна до Съда на Европейския съюз.

Ако Google се беше съгласил с това искане, регулаторът щеше да му наложи своите изисквания относно сигурността и защитата на данните, както и да предоставя информация на властите.

В изявление на Google се казва, че германският регулатор е единственият в Европа, който иска Gmail да бъде регистрирана като телекомуникационна услуга, като това би имало съществени последици за други комуникационни услуги и за страните членки на ЕС.

Хоман коментира още, че има нужда да се стимулират инвестициите в оптична инфраструктура: „Трябва да намерим начини да направим по-атрактивно инвестирането в разширяване на оптичните мрежи, включително на Deutsche Telekom. Проблемът в момента е, че никой не е подготвен да плаща допълнително за това.“

Той заяви, че не иска да регулира оптиката по същия начин като медните кабелни мрежи.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X