Операторски Технологии

Ericsson, Intel и China Mobile с успешен тест за съвместимост по новия стандарт 5G

Владимир Владков

Първият разговор през телекомуникационна среда, изградена от оборудване на различни производители и базирана на току-що приетия от 3GPP стандарт Standalone (SA) 5G New Radio (NR), вече е факт. Той е осъществен в лабораторна среда от Ericsson, Intel, китайският оператор China Mobile и неговия научно-изследователския институт в лабораторията на Ericsson в Пекин. Успешният тест за съвместна работа (IoDT) на трите организации е проведен в обхвата 3,5 GHz, като са използвани 5G NR базови станции на Ericsson и UE платформата на Intel 5G Mobile Trial Platform.

Спецификациите на 3GPP за версия 15 на стандарта (Release 15 5G NR SA) бяха приети на 13 юни т.г., като дават възможност за Standalone 5G NR мрежи, включващи както контролната, така и потребителската част. По-рано одобрената версия Non-Standalone and сегашната SA имат едни и същи спецификации за физическия слой.

По време на теста партньорите са демонстрирали успешна съвместна работа на прототипните продукти на компаниите в честотния обхват 3,5GHz с ширина на канала за връзка 100 MHz. Оборудването поддържа гъвкаво мултиплексиране OFDM, даващо възможност за работа в различни честотни обхвати, включително във високия РЧ спектър. Вградената поддръжка на Massive MIMO позволява дизайн, ориентиран към фокусираните лъчи, подобрявайки спектралната ефективност и постигане на по-голяма пропусквателна способност. Максималната излъчваща мощност на Ericsson 5G NR радиото е била 200 вата, използвани са 64 радиочестотни канала, 192 антенни елемента. Мобилната платформа на Intel 5G Mobile Trial Platform, поддържа честотния обхват под 6 GHz, като връзката към потребителското устройство поддържа 2 слоя и 256 QAM, a donwload връзката – 4 слоя и 256 QAM.

Трите компании ще проведат подобен тест на живо по време на Световния мобилен конгрес в Шанхай от 27 до 29 юни 2018 г. По-късно тази година Ericsson и China Mobile планират да проведат полеви 5G тест в град Суджоу  в провинция Дзянсу, Източен Китай. Същевременно Ericsson и Intel си сътрудничат в областта на 5G и съвместно провеждат опити в целия свят с телекомуникационни оператори от началото на 2017 г.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X