Операторски Технологии

Според Qualcomm първите 5G смартфони ще се появят още през 2018 г.

Владимир Владков

Повечето производители на смартфони усилено се готвят да пуснат на пазара 5G модели през 2019 г., но някои са амбицирани да изтеглят „стартовата“ дата за края на тази, 2018 г. Това е заявил старши вицепрезидента на Qualcomm Дурга Малади в интервю за Economic Times.

През февруари компанията разкри, че 19 ОЕМ производители са се ангажирали да използват нейния модем X50 в свои мобилни 5G устройства, които ще бъдат пуснати на пазара през 2019 г. Малади коментира за ET, че по-ранните дебюти на устройствата са предизвикани от усилията на операторите в някои страни да разгърнат 5G мрежи до края на тази година и по тази причина трябва да предложат на потребителите си подходящи устройства, дори те са от „първата вълна“.

Qualcomm прави всичко възможно да подкрепи производителите, които искат да ускорят графика си за 5G модели, така че търговският им старт да съвпадне с този на 5G мрежата, добавя той.

Тези „усилия“ на щатския производител включват предлагане на модеми, поддържащи различни честотни обхвати, така че да могат да работят в различни РЧ спектри, заделени за 5G в отделните райони по света, включително честоти в обхват под 6GHz и микровълновите обхвати.

Няколко щатски оператори вече обещаха да стартират 5G мрежи до края на тази година. AT&T се закани да изгради мобилни 5G мрежи в 12 града през тази година, макар че първите потребители ще ползват устройството Puckrather (смята се, че това ще тип портативна точка за достъп, а не смартфон). Verizon също се бори да стартира 5G през 2018 г., но заяви, че ще започне с приложения за фиксиран безжичен достъп, а едва след това ще се насочи към мобилния вариант на технологията.

Малади отбелязва още, че операторите все още са в процес на вземане на решения за 5G мрежите си, които ще повлияят върху скоростите, предлагани от 5G устройствата. И макар че обсъжданията са свързани с гигабитови скорости, Малади обяснява, че диапазонът на тези скорости (към клиента) ще варира в доста широки граници – от 1Gb/s до 4,5Gb/s. Освен в смартфони, модемите на Qualcomm ще намерят приложение и в 5G таблети и лаптопи.© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X