Операторски Технологии

Huawei се разбрала за 5G с 45 оператора в Азия, Европа и Северна Америка

Владимир Владков

Китайският производител Huawei е сключил т. нар. „меморандуми за разбирателство“ с 45 оператори в Азия, Европа и Северна Америка, с част от които компанията вече провежда „предкомерсиални“ тестове.

„Комерсиализацията на 5G бързо набира скорост и най-вероятно първите внедрявания ще започнат още в края на 2018 г.“, заяви на Световния мобилен конгрес ротационния председател на Huawei Кен Ху, който добави, че наличието на 5G решения от край до край ще ускори внедряването на технологията през тази година.

Huawei твърди, че вече предлага първото в света 5G крайно потребителско устройство (CPE), а през първото тримесечие на 2019 г. ще пусне и 5G смартфон.

Компанията отчита нарастващ интерес към огромната пропусквателна способност, обещавана от 5G мрежите, както и към високите скорости, главно от страна на краткосрочните проекти в телекомуникационния бранш. Според Ху, приложенията, които зависят от малкото времезакъснение на 5G, ще се появят на доста по-късен етап.

Той коментира и натиска от страна на САЩ върху компанията, като заяви, че проблемите в сферата на сигурността трябва да се обсъждат и да се дебатира върху тях на базата на факти. Но ако обвиненията са базирани на подозрения, няма конструктивен начин за реакция“, добави той.

Huawei има много добър опит в тази сфера и над 400 телекоми са наши партньори, като сме извели сигурността в наш най-висок приоритет, каза Ху.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X