Операторски Технологии

Verizon ще прави 5G тестове в обхвата 28GHz, Comcast – на 3,5 GHz

Владимир Владков

Щатският мобилен оператор Verizon е поискал от телеком регулатора FCC разрешение за провеждане на допълнителни тестове в милиметровия честотен диапазон, този път за оценка на прототипна 5G платформа с редица производители, като експериментите ще са в Тексас.

Единият от центровете на Verizon в САЩ е в Ървинг, Тексас. Снимка: Verizon

Както и при неотдавнашните си опити Verizon ще се фокусира върху обхвата 28GHz, за да разбере по-добре характеристиките на милиметровата комуникация, включително пропусквателната способност на каналите за корпоративни приложения и за услуги за домашни потребители. Операторът обяви, че планира да тества оборудване на Ericsson, Intel, Qualcomm, Samsung и Nokia, като при различните експерименти ще се изпробват различни варианти на излъчваната мощност и на модулацията. Специално по отношение на технологията за модулация се предвижда използване на дуплексно предаване с разделяне по време (Time-Division Duplex) и 256QAM.

Мобилният операторът е заявил, че тестовете ще бъдат проведени в един от неговите центрове за мобилна комутация и в близките сгради. Ако получи одобрение от FCC, Verizon ще започне тестовете на 20 февруари и ще ги завърши в средата на август.

Споменатите в заявлението производители са същите, като в списъка с партньори на Verizon за текущите експерименти за фиксирани безжични връзки в 11 града и в тестовия център на компанията в Далас. Операторът вече обеща да разгърне търговски 5G услуги именно във вариант фиксирана безжична свързаност в няколко американски града до края на тази година. Тази седмица Verizon се похвали, че е осъществил гласово ефирно обаждане, използвайки 5G стандартите на 3GPP 5G и прототипно оборудване на Qualcomm и Nokia.

T-Mobile САЩ също поиска удължаване на разрешението за тестове в обхвата 28GHz.

Същевременно интерес към тестове на безжична връзка прояви и кабелният оператор Comcast. В заявлението си до FCC компанията е поискала да тества 3 различни типа прототипа на радиопредаватели, работещи в диапазона между 3650MHz и 3700MHz, включително базови станции за покривен монтаж, които вече са разположени в съществуващи обекти. Компанията ще използва 3 типа мобилни тестови устройства и смартфони, налични в търговската мрежа, включително „LG V30 или еквивалентен модел“, както и Mi-Fi устройство. Операторът ще тества характеристиките за разпространение на радиосигнала, пропусквателната способност при преноса на данни и междуклетъчната интерференция. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X